Lupus X HIV

Lupus nemá nic společného s HIV (Human Immunodeficiency Virus nebo AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome).

U HIV je funkce imunitního systému nedostatečná. Je to získaný imunodeficit. Virus poškozuje imunitní systém tak, že postupně dochází ke ztrátě imunity.

U lupusu je imunitní reakce organismu nadměrná.

Komentáře

Anonymous (bez ověření)

dobrý den/večer,moc by mě zajímalo jestli je možný se nakazit virem hiv když má pacient lupus a naopak může hiv pozitivní člověk dostat lupus? pokud ano,byl by nějaký problém při diagnostice? prosím o odpověd moc mě to zajímá a předem děkuji… čtenářka Alena.

rozarka

Dobrý den. Lidé s autoimunitou můžou mít současně imunodeficit http://www.lupus-sle.cz/…-autoimunitu Co se týká konkrétně HIV, tak se lupus pacient virem HIV samozřejmě nakazit může. Buď při rizikovém sexuálním chování, užívání drog a podobně. Z důvodů, které nejsou zcela známé, ale lupus snižuje „šance“ na získání onemocnění. Platí to i o amyloidóze, sarkoidóze (a právě HIV). V literatuře je údajně zaznamenáno cca 100 případů lidí se SLE a současně HIV pozitivních. Některé byly děti s AIDS, u kterých se rozvinul SLE a také případ člověka, u kterého se po transplantaci ledviny rozvinul imunodeficit (dárce byl HIV pozitivní). Co se týká diagnostiky, tak se neodvažuji odhadovat, jak složitá by diagnostika byla. Rozárka