Je možné mít současně imunodeficienci a autoimunitu?

Odpověď na tuto otázku jsem našla v knize Miroslav Ferenčíka a Jozefa Rovenského – Imunitní systém (informace pro každého).

Imunodeficit je způsobený nedostatečnou funkcí imunitního systému. Autoimunita naopak přehnanou funkcí imunitního systému.

U primárních imunodeficiencí (dědičně podmíněné) se imunitní systém neustále snaží zlikvidovat patogen. Jelikož je ale funkce imunitního systému nedostatečná, nemusí se to pokaždé povést. A tak zkouší patogen zlikvidovat znovu a znovu. Dochází k neustálé aktivaci buněk, přičemž se mohou aktivovat i buňky, které navodí imunitní reakci vůči vlastním antigenům. A imunodeficience spojí s autoimunitou.

Takže odpověď zní ANO – imunodeficience a autoimuita se mohou vyskytovat u jednoho jedince současně.

Komentáře

Leona

Bohužel patřím k těm pár lidem kteří mají imunodeficit i autoimunitu a vím že to hodně komplikovalo na začátku určení diagnozy,jelikož se to často nevyskytuje a doktory to mátlo. Hlavní problém u této diagnozy je nemožnost účinné léčby,jelikož při nasazení cyklofosfamidu či jíné léčby která autoimunitu brzdí se vždy okamžitě vyskytly opakované otravy krve ohrožující život…