Co je SLE? Systémový lupus erythematodes....

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou klouby, kůže, ledviny, mozek, serózní blány (pobřišnice, osrdečník) atd.

Normální imunitní systém produkuje protilátky proti cizorodým látkám – antigenům. Při lupusu se ve vyšší míře vytvářejí protilátky, které jsou (a to je pro vznik choroby rozhodující) namířené proti bílkovinám vlastních buněčných jader a jiným složkám buněk těla.

Je to kombinované onemocnění, které může postihnout téměř každý orgán v těle. U jednotlivých pacientů se objeví jen část z velkého množství příznaků. Je to onemocnění, které může i řadu let setrvávat v latentním stavu a poté náhle vzplane.. Začátek onemocnění bývá vleklý. Prvními příznaky bývají bolesti kloubů, zduřené uzliny, bolesti v krku, únava, zvýšené teploty, citlivost na sluneční záření aj.

Dle ARA (American Rheumatology Asociation) je popsáno 11 kritérií pro diagnozu SLE.

  1. Motýlovitý exantém (malar rash) – vystupující exém na lících
  2. Diskoidní exantém (discoid rash) – červené, šupinaté fleky, způsobující svědění
  3. Fotosensitivita – zvýšená citlivost na sluneční záření způsobující vyrážku
  4. Ulcerace v ústní dutině – zahrnuje ulcerace v ústech i nose bez zjevné příčiny
  5. Neerozivní artritis – zánět dvou a více periferních kloubů (otok,citlivost)
  6. Serositis – zánět pohrudnice nebo osrdečníku (výpotek v osrdečníku)
  7. Renální poruchy – více než 0,5 g bílkoviny ve vzorku moči sesbíraném za 24 hodin, celulární srpky
  8. Neurologické poruchy
  9. Hematologické poruchy – hemolytická anémie, leukopenie, trombocytopenie
  10. Imunologické poruchy – přítomnost protilátek dsDNA, anti-Sm, anti fosfolipid
  11. Pozitivni ANA

Komentáře

PetraŠ (bez ověření)

Prosím, je možné, že lupus časem vyvolá potíže psychického (psychiatrické potíže) rázu.

rozarka

Dobrý den. Ta možnost je. Buď jsou psychické problémy způsobené samotným onemocněním (neuro-psychiatrický lupus) nebo k psychické nepohodě přispívá dlouhodobá léčba kortikoidy (může to být jeden z vedlejších účinků). Je to poměrně individuální. Problémy můžou být lehčího rázu (zapomínání, náladovost), přes vážnější (deprese) až k opravdu vážným (demence). Současně upozorňuji, že vážná postižení jsou vzácná. Více informací a spoustu zkušeností na sociální síti Facebook, kde funguje pacientská skupina Lupus ČR.

S pozdravem Rozárka

PetraŠ (bez ověření)

Víte ptala jsem se proto, že jsme měli kamaráda s lupusem a on se dnes oběsil. Tak hledáme jestli by to nemohlo mít nějakou souvislost. On se nám nesvěřoval a najednou konec…Děkuji

rozarka

Vašeho kamaráda je mi moc líto. Občas od ostatních pacientů slýchám, že někdy mají i tyhle myšlenky. Jak vážná je ale jejich situace nedokážu jako laik posoudit. Řekla bych, že psychická nepohoda je mnohdy způsobená prostě tím, že je člověk chronicky nemocný a neumí se s tím vyrovnat. Rozárka

Kateřina (bez ověření)

Dobrý den, zajímalo by mne jestli se systémový lupus dědí. Moje maminka ho měla 12 let. Já jsem nikdy žádné obtíže nepociťovala. Nyní jsem těhotná a mám obavu, zda by se nemohl lupus projevit i na dítěti? Předem děkuji za odpovědi. Kateřina

Anonymous (bez ověření)

Dobrý den,
ráda bych se zeptala před dvěma roky jsem měla v rodině velké stresy a následoval ledvinový kolabs 40 teploty neklesající v nemocnici těžká pyelonfritida s e-ccoli. Jsem potravinový alergik a polyvaltní chladová alergie . Užívám v případě obtíží Prednison a Ventolinú anafylaktický šok teče z očí kašel, kýchání škrábání vkrku exantém
mám velmi nizké T- lymfocyty 0,146 neutrofily 0,777 dost často špatně usínám v souvislosti s anémii tak běžná bývá únava, v poslední době vlivem stresu byl zjištěn vyšší tlak rodová dispozice v rodině DM a RA a po vyšetření na fibroskopii, bylo sděleno, přísný zákaz ATB na trávení jinak hrozí, že rozjede Crohnova choroba v plném rozsahu, občas mívám remise.

Před časem jsem byla propuštena cca půl roku zpět a nemohla nalézt jinou vhodnou práci, tak jsem nastoupila do supermarketu, bohužwl mi tato práce nesvědší z důvodu častého pobytu v chladu od té body časté záněty močových cest. Myslíte, že bych mohla požádat o invalidní důchod?

děkuji za odpověď

Anonymous (bez ověření)

Dobry den, chtela jsem se zeptat. minulej rok v lete mi nasli lupus mela jsem velike dokonce snad obrovske fleky na oblyceji.byla jsem v nemocnici pouze 4 dny ale propustili me jen protoze mam doma 2leteho syna a nemela jsem hlydani na takovou dubu. tet trosku vysvitlo slunko a uz mam zase opary na rtech zajimalo by me jestli je nejaky neco cim tomu predchazet uz vim ze je to stresoveho puvodu nemela jsem zrovna jednoduchy porod a po porodu manzel odesel z jinou a tak jsem toho mela moc stehovani vyrizovani atd na vse sama teda krom maminky ta mi pomohla nejvice.kdyz tady ctu ty zivotopisy kdy jeden na to umrel a 2 se lecil nekolik desitek let tak je mi z toho ouzko nerada bych skoncila taky nekde na spagate pac nekdy ten stres a do toho velice bolestivy lupus nic moc dekuji

žolík

dobrý den mám lupus již 8 rok,beru plaquenil,melovis a nyní mi předepsal internista sulfasalazin k,můžu ho brát?Někde jsem našla odkaz,že může lupus probudit:(??:O a to bych nerada.děkuji za odpověď

Eva (bez ověření)

Dobrý den,dozvěděla jsem se,že mám lupus- může být příčinou, že jsem chodila dva roky s klíštětem a měla boreliozu?Prodělala jsem spoustu nemocí, oslabená imunita,chlamidie horních cest dýchacích,otoky,modřiny,únava, zvýšená teplota,bolest v krku,bolesti kloubů a svalů,křeče atd…mám za sebou spoustu operací a 14 let mám kardiostimulátor kvůli aritmii.Teď chodím na revmatologii kde mě zjistili i osteomalácii.Vždy jsem byla optimistka, ale poslední dobou mám deprese, špatně spím a napadají mě myšlenky jak vše skončit.

Anonymous (bez ověření)

Dobrý den, rád bych se dověděl, zda jde léčit vypadnutí vlasů. Má dvaadvacetiletá přítelkyně měla bohaté dlouhé černé vlasy, které ji všechny vypadly a musela začít nosit paruku. Poté ji vlasy začaly růst , ale jen krátké a jen nad čelem. Na kožním ji oznámily, že se jedná o lupus a není léčitelný. Je z toho velmi nešťastná. Děkuji za odpověď.

Anonymous (bez ověření)

Dobrý deň, lupus vedia vyšetriť na reumatològii. Jedná sa o vyšetrenie krvi, moču LE buniek. Nie je to jedoduché zistiť, takže kožná by mala byť opatrnejšia pri určení diagnózy. S pozdravom M.

Anonymous (bez ověření)

Dobrý den mám již několik let lupus a pomalu nevím co to je beru léky plaquenil a mastička locoid a celkem se bojím jak dlouho to bude trvat co mě čeká?? chodím k doktorce na kožní mám jít ještě někam jinam?A co tam mám říct?Prosím vás co mě může čekat,děkuji Markéta

Dušan (bez ověření)

Dobrý deň Markéto,mam lupus už od roku 2005. Beriem vela liekov a teraz na posledy mi nasadili biologicku liečbu.Veľmi dobre ju znašam a je fajin. Mali by ste navštivit nejaky reumaticky ustav kde maju ovela lepšie znalosti ohladom liečenia.

Anonymous (bez ověření)

Dobry den, chcem sa spytat. Po uzivani liekov na imunitu Imunor, pocitujem zhorsenie zdravotneho stavu. Uplne mi odislo svalstvo, ochablo a citim palenie na rukach nohach…je mozne, ze sa jedna o lupus?

Klaudia