Doplňky k léčbě - vitamíny

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou srdce, klouby, kůže, plíce, cévy, ledviny a centrální nervový systém (CNS).

Při autoimunitních onemocněních (jako je revmatoidní artritida a SLE) tělo vyrábí protilátky proti vlastním buňkám, tkáním a orgánům. Proč se to děje se zatím nepodařilo objasnit.

Vzhledem k tomu, že je lupus vážné onemocnění, je samozřejmostí dodržování léčebného režimu. Mezi nejčastější léky patří kortikoidy, cyklofosfamid, antimalarika, antibiotika…Klasické léčbě lze pomoci i potravinovými doplňky. Slovo doplňky je velice důležité. To proto, že mají léčbu opravdu jen doplňovat. A teď nemám na mysli „zázračné“ reklamou doporučované přípravky.

Co třeba…

vitamín B – pomáhá v těle udržovat dobrý stav kůže a sliznic

vitamíny C a E + selen – antioxidanty, které urychlují hojení; chrání srdce, cévy a klouby

pupalkový olej – zmírňuje kloubní záněty, záněty kůže; může snižovat hladinu cholesterolu

Omega 3 – přírodní protizánětlivé látky obsažené zejména v tučných rybách (makrela, losos, sleď)

zinek – podporuje hojení; vyčerpává ale zásoby mědi, proto s užívá s doplňky obsahujícími měď

A co NE!!!

Pro lupus pacienty není vhodné užívání přípravků s echinaceou, kozincem (astralagus) a vojtěškovými klíčky, protože mohou stimulovat imunitní systém!!!

Přepis zajímavého rozhovoru s americkou dietoložkou Laurou Colemannovou najdete ZDE Rozhovor se týká stravy a potravinových doplňků u lupusu.

Tento článek nemá být doporučením k zanedbávání lékařem předepsaných léků; vhodné je doplňkovou léčbu konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Zdroj:

http://www.everydayhealth.com/…eatment.aspx

http://www.lupus.org/…ebchats.aspx?…

http://www.umm.edu/…s-000161.htm

Komentáře

pilule (bez ověření)

Dobrý večer,je mi 30let a 5 let se léčím s lupus erythematodes.Lupus se mi projevil na ledvinách.Chtěla jsem se zeptat zda nemáte zkušenost s přírodními přípravky od amway.Stále mne pobolívájí kolenní klouby a lekař mi napsal GS condro,ale nic se nedělo.Teď jsem si našla vitamíny od již zmiňované firmy a shromažďuji informace.Děkuji a přeji hezký večer