Přepis rozhovoru s dietoložkou Laurou Colemannovou - 1. část

Na webu Lupus Foundation of America jsem našla zajímavý rozhovor s dietoložkou, která se věnuje revmatikům. Vydala v roce 2007 knížku Výživa a revmatická onemocnění.

Otázka:

Jsou pro pacienty s lupusem nebezpečná umělá sladidla (např. aspartam) A co kapusta a vojtěška?

Dietoložka:

To jsou úplně odlišná témata. Neexistuje žádný výzkum ohledně vlivu umělých sladidel na lupus. Pokud jde o klíčky, existují důkazy, že látka v klíčkách (L-canavanine), může přispět ke vzplanutí lupusu. Obecně se doporučuje, aby pacienti nekonzumovali větší množství vojtěškových výhonků.

Otázka:

Mohou pacienti s lupusem (a lupusovou nefritidou) syrovátku nebo sójovou bílkovinu?

Dietoložka:

Sójové výrobky mají vysoký obsah izoflavonů (fytoestrogeny) a způsobují aktivit estrogenů v těle. Zatím není mnoho výzkumů o účincích sóji na lupus. Studie na zvířatech, která proběhla v Japonsku ukázala, že vysoký obsah sóji ve stravě, vyvolal u myší zhoršení projevů lupusu.

Otázka:

Existuje dieta, která může zabránit znovuvzplanutí lupusu?

Dietoložka:

Není přímo dieta, která by zabránila znovuvzplanutí nemoci. Je důležité snížit příjem bílkovin (vysoký příjem bílkovin bývá spojován s rychlejším poškození ledvin). Konkrétní množství bílkovin by měl stanovit lékař.

Otázka:

Slyšela jsem, že pacienti s lupusem by neměli jíst rajčata a lilky. Je to pravda?

Dietoložka:

Potraviny s vysokým obsahem histaminu, jako jsou rajčata, se uvádějí jako možné spouštěče, ale nepodařilo se to prokázat. Přiměřená konzumace je v pořádku. Pokud, zjistíte, že se vaše příznaky zhoršují (vícekrát) po požití rajčat, pak jejich příjem omezte. Každý člověk reaguje jinak na určité potraviny.

Otázka:

Jedním ze společných problémů, kterým čelí lupus pacienti je anémie. Co dieta na snížení výskytu anémie? Existují určité potraviny, které lze jíst?

Dietoložka:

Doporučuje se hodně zelené listové zeleniny. A také špenát a brokolice jako zdroje železa. Strava by měla obsahovat i maso, drůbež, ryby jako živočišné zdroje železa. Mléčné výrobky (kvůli vápníku), potraviny, které mají vysoký obsah vlákniny, čaj a káva (obsahují třísloviny) snižují množství vstřebaného železa. Proto je dobrý dostatek vitamínu C, který napomáhá vstřebávání železa.

Otázka:

Je pravda, že lupus pacienti by měli dodržovat vegetariánskou skladbu stravy?

Dietoložka:

Ne! Nejsou žádné definitivní dietní doporučení pro pacienty s lupus. Důležitá je vyvážená a pestrá strava – ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, libové maso, drůbež a ryby (zejména mořské ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin). I když je možné dosáhnout odpovídající příjem základních živin u vegetariánů nebo veganů, je to mnohem obtížnější a vyžaduje to úsilí a znalostí. Některé živiny (železo, vápník, vitamin B12) se nachází výhradně v živočišných produktech. Pokud se chcete stravovat tímto způsobem (vegetariánsky), poraďte se s lékařem nebo dietologem.

Otázka:

Mám lupus asi 4 roky. Hodně jsem přibrala na váze po Prednizonu. Můj doktor mi stále říká, ať zhubnu. Jak to mám udělat?

Dietoložka:

Je těžké pro každého, ale především pro lidi s lupusem, protože některé z léků, které užíváte (Prednison), můžou mít vliv i chuť k jídlu a metabolismus. Lékař vás může odkázat na dietní sestru nebo nutričního poradce, který může poradit?

Otázka:

Používala jsem přípravek na povzbuzení imunitního systému současně s lékem Plaquenil. Je taková kombinace v pořádku? Jeden lék povzbuzuje imunitu a druhý ji potlačuje.

Dietoložka:

Promluvte si se svým lékařem o všech doplňcích. Mnoho z těchto doplňků může reagovat s léky na předpis a mohou mít škodlivé vedlejší účinky.

Otázka:

Byl jsem diagnostikován se SLE ​​a lupus nefritidou. Mám vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak. Můj lékař mi nedal žádnou specifickou dietu. Měl by? Jsou nějaké potraviny, které mohou způsobit problémy u lupusu?

Dietoložka:

Některé potraviny, které někomu vadí, jiným lidem problémy nedělají. Je to individuální. Pokud pozorujete, že vám některé potraviny nedělají dobře, tak je ze stravy vynechejte. Pokud jde o otázky vysoké hladiny cholesterolu a vysoký krevní tlak, strava by měla být pestrá, vyvážená, s nižším množstvím sodíku a tuku. Domluvte se na konkrétní stravě s vaším lékařem.

Zdroj:

http://www.lupus.org/

Komentáře