Zmrazení vlastního vajíčka dává naději na dítě

Články mají pouze informativní charakter a nemusí se shodovat s mým (a ani vaším) názorem na celou problematiku!!!

V roce 2007 se narodilo první dítě ze zmraženého vajíčka. Možnost zmražení vlastních vajíček v současné době využívá stále více žen. Důvodem může být například plánovaná léčba cyklofosfamidem. S touto léčbou je spojena možnost poškození pohlavních buněk.

Kryokonzervace oocytů (vitrifikace) spočívá v odběru vajíček a uložení (rychlé zmražení) v tekutém dusíku. Pokud chce žena otěhotnět, vajíčka se rozmrazí, oplodní a vloží do dělohy.

Americká Společnost pro reprodukční medicínu (American Society for Reproductive Medicine) uvádí, že by tento postup měl být primárně určený pro vážně nemocné pacientky a ne sloužit jako možnost odložení „reprodukčního starnutí“.

Marek Koudelka z centra Reptofit International v Brně uvádí, že klinika má v kryobance téměř sto zamražených vajíček žen, které mají nejčastěji právě před závažným onkologickým zákrokem a obávají se o možnost otěhotnění (www.porodnice.cz) a má radost ze dvou těhotenství u pacientek, které použily vlastní zmrazená vajíčka.

Podle studie z roku 2009, se na světě narodilo „ze zmraženého vajíčka“ 936 dětí.

Zdroj:

http://www.porodnice.cz/…deji-na-dite

http://www.medicalnewstoday.com/…s/184651.php

Komentáře

Petra8558 (bez ověření)

Dobrý den, je mi 26 let a mám 2,5letou dceru.Chtěla jsem darovat vaječné buňky,všechny testy dopadly dobře, ale lékař mi řekl, že darovat nemohu, protože u mě diagnostikoval přečasné stárnutí vaječníků,a že moje vaječníky momentálně odpovídají věku 40-leté ženy. Vlastní těhotenství jsem momentálně neplánovala, jsem bez partnera, ale lékař mi sdělil, že pokud chci někdy vlastní dítě tak s mojí diagnózou mi dává přibližně rok na početí dítěte,protože teď už jsou moje šance na početí oproti stejně starým ženám cca 50% Léčba prý neexistuje a příčiny prý nejsou známy protože případů je prý tak málo že ani WHO nemá pro tento případ definici.Byla jsem poslána na MR hypofýzy a byla mi odebrána krev na onen hormon, který za to může (zkratku si nepamatuji) Chtěla bych vědět zda je možné si nechat zmrazit vajíčka a popřípadě kolik tento zákrok stojí. Zda je moje šance na početí za pár let opravdu tak malá a klesá tak rychle jak se to jeví ( pře dvěma lety jsem byla také na odběrech na sexuologii a tam bylo vše v pořádku a některé hodnoty na hraně) A zda je tato porucha dedičná (mám sestru a dceru) tak kvůli jejich budoucnosti.

Děkuji za odpovědi