Trombocytopatie

Porucha funkce trombocytů. Obvykle má za následek zvýšenou krvácivost.

K dědičným poruchám patří např. Bernardův-Soulierův syndrom, Glanzmannova trombastenie, syndrom Heřmanského-Pudlákův aj. Funkce přilnavosti destiček je narušena u Willebrandovy nemoci. Dále může být součástí krevních chorob (primární trombocytemie). Funkci krevních destiček narušují i některé léky. Toho se využívá k antiagregační léčbě. Podstatou trombocytopatie může být poškození povrchových glykoproteinů, inhibice enzymů cyklooxygenázy, fosfolipázy C, nedostatečná produkce látek z destiček uvolňovaných aj.

Komentáře

Anonymous (bez ověření)

Dobrý večer.Už několik měsíců se mi vytvařely modříny na nohách a pak i na rukou.Objevila se i silnější menstruace.Krevní odběry potvrdily velký pokles trombocitu 10.Ihned hospitalizace a jednou denně na kapak (prednisol).Po třech dnech propuštění do domácí lečby,s trombocity 100.Stále nevím proč hodnoty takhle rychle klesaly.Prednisol 20g 2–1–0 k tomu vit.D a léky na žaludek.Dávky se snížíly postupně na 1–1–0.Objevily se křeče .Ale hodnoty z posledních odběru 239 klesly na 139.Stále nevím proč se to vše děje.Neprodělala jsem žadnou infekci,virozu,zánět.Začínám otékat v oblyčeji a břiše.Snažím se jíst zdravě(ovoce,zelenina,tm.pečivo) cvičím.Ale vše selhává:-( .Žádný lékař mi není schopen říct,proč se to stalo a děje dál!!!!Dá se Prednisol nahradit i v tomto případě jiným lékem?Prosím o komentář a vysvětlení.Děkuji

Anonymous (bez ověření)

Tak to mě moc mrzí- nižší trombocyty, to je vlastně nižší srážlivost, ne? S tím by mohly souviset ty modřiny a krvácivost při menses. Jestli berete prednison, tak určitě kromě déčka berte i vápník, ať vám neřídnou kosti! Prednison je na tohle prevít. Co by to mohlo být,to netuším – ale mohla by to být třeba i funkce štítné žlázy nebo játra… Byla jste na hematologii? Zkuste přemluvit praktickou, ať vás tam pošle, takhle přece nemůžete být do nekonečna. „Jděte do ní“ a chtějte vědět, co s tím hodlá dělat. Co se týče otoků, tak mě pomohlo si hlídat obsah omega 3 ve stravě, potřebujete potraviny s převahou omega 6, ty snižují zánětlivost. Taky moc nesolit – z toho člověk zadržuje vodu a pak je oteklejší, mně to pomohlo. Typicky ryby, avokádo, atd, by měly pomoct. Naopak třeba vepřové, bílá mouka a mléko nejsou moc dobré v tomhle směru. Vygooglete si a zkuste, třeba se toho prednisonu nakonec zbavíte, protože opravdu jen tlumí příznaky, neléčí to nic moc. Mně taky pomohl na otoky měsíčkový olej a na krvácivost jahodová směs od dědka kořenáře (zkuste taky vygooglit). Ale to je spíš tak na úlevu od potíží, ale neřeší to moc tu příčinu… Přeju hodně štěstí a síly!

Anonymous (bez ověření)

Moc děkuji za odpoveď,Omega 3jsem začala brát sama od sebe(uškodit nemuže si myslím)Vapník mi paní doktorka nedoporučila,ale začnu.Jsem vedena jako pacient Hematoonkologie Fak.Nem.Ostrava Poruba.Už ten název mě děsí.Ale příčina nezjištěna,testy mi dělaji pořád stejné a co vím jistě,Žloutenku a HIV nemám.To jsou jediné testy na které vím odpoveď:-I

Co takhle zkusit jiného doktora,myslíte že by mohly odpovedět na příčiny,chápu že se s tím musím asi naučit žít(je mi 35)ale kdyby řekly"je to proto a proto budou se vám hojit špatně rány,musite být opatrná.„Ale odpověd pí.doktorky“to se někdy stáva,uvidíme"

Ještě jednou MOC MOC děkuji,pomohlo i psychicky,za odpověd.Pěkný večer.