Těhotenství a lupus

Začátkem ledna mě oslovila redaktorka internetového časopisu Uzlíček. Požádala mě o rozhovor k připravovanému článku o SLE. Jelikož je časopis zaměřený především na maminky, bylo téma rozhovoru jasné. Těhotenství a lupus.

První část projektu je věnovaná nemoci a komplikacím, které tato diagnóza přináší. Druhou část tvoří rozhovor.

Jen dvě nepřesnosti, na které bych v souvislosti s tímto článkem ráda upozornila.

Hned v úvodu je drobná nejasnost. Cituji: „…lidé si mysleli, že nemocné pokousal vlk. Jedním z hlavních příznaků nemoci je totiž typické zarudnutí v obličeji tvarem připomínající motýla. To dalo ostatně nemoci i název. Lupus totiž latinsky znamená "vlk“." Obě zvířátka se v těchto dvou větách trochu pomíchala. Lidé opravdu věřili, že nemocní byli pokousáni vlkem (lat. lupus). Motýlovitý exantém se této vyrážce říká protože připomíná motýla. Ale tyto dvě věci spolu nesouvisejí.

Druhá připomínka…Zpěvák Seal nemá „motýla“. Jeho onemocnění se jmenuje diskoidní lupus (DLE). Je to kožní forma lupusu a způsobuje toto zjizvení.

Příjemné počtení…

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou srdce, klouby, kůže, plíce, cévy, ledviny a centrální nervový systém (CNS).

Náhled časopisu ZDE

Upozornění: pro přečtení časopisu musíte být registrováni!!!

Zdroj:

www.uzlicek.cz

Komentáře

Ema (bez ověření)

Ahojte. Chcela by som sa informovat, ci je mozne pocas tehotenstva uzivat lieky ako imuran 50mg a plaquenil. Je mozne imuran vysadit jednorazovo, alebo treba davku postupne znivovat ?

Vie mi niekto poradit najeke centra, ktore sa zaoberaju lupusom v tehotenstve ? Dakujem velmi pekne za odpovede.

rozarka

Dobrý den. Během těhotenství samozrejmě platí „čím míň léků, tím líp“. Pro podání přípravku Imuran během těhotenství a kojení musejí být zvlášť závažné důvody. Je to imunosupresivum, takže určitě se poradit s doktorem, jak s vysazováním. Z vlastní zkušenosti vím, že Plaquenil mi lékař nechtěl nasadit ani během kojení. Váš dotaz jsem okopírovala na Facebookovou diskuzi, tak doufám, že se ozve nějaká mamimka, která by s tím měla zkušenost. Nejznámější centrum je Ústav péče o matku a dítě v Praze. Ale o maminku lupusandu :) je schopný se postarat DOBRÝ a INFORMOVANÝ gynekolog, ať už je odkudkoli.

Rozárka

rozarka

Kopírováno z Facebooku:

O léčbě lupusu v těhotenství je nutné promluvit se svým imunologem nebo revmatologem a ten napíše podrobný průběh onem. a odešle nemocnou na specialisovaní pracoviště. Ta paní je ze Slovenska? Pokud ano, tak to bude určitě léčení na Slovensku. Pokud je z Čech, tak pražský Ústav pro matku a dítě nebo VÚCHR. Těhotenství …Lupus většinou zhoršuje, ale jsou popsána i tzv. zázračná vyléčení. Maminka i miminko jsou po porodu zdrávy. Takže hodně štěstí a Pán Bůh s Vámi. V každém případě je nutné být pod lékařskou kontrolou, aby se nic nezanedbalo. Ludmila Hlídková

Jana (bez ověření)

Dobrý den jsem jsem v 7 týdnu a má gynekoložka by byla nejraději kdybych vysadila plaqueni, mám to prý konzultovat se svojí gynekoložkou. Mám strach, že jakmile to vysadím bude to pro tělo šok a nemoc se znovu rozjede.. Jinak beru 2 mg Medrolu ob den, což prý nevadí. Má někdo zkušenosti s vysazením Plaquenilu během těhotenství ? Lupus léčím cca rok a 3 měsíce. Díky za info

rozarka

Dobrý den. Napsala jsem vám do mailu. Rozárka

Martina (bez ověření)

Dobrý den, Rozárko, mohla byste odpověď uvést i mě, také mě to zajímá. Nejsem těhotná, ale časem plánujeme a také beru Plaquenil. Na internetu jsem četla – a mám dojem, že mi to zmínila i má revmatoložka, že v současné době je Plaquenil brát jako pro těhotenství nerizikový lék. Vzhledem k velkým změnám v těhotenství a po porodu spíš předpokládám, že bych ho užívala trvale, protože obavy ze vzplanutí v tomto období mám. A samozřejmě mě zajímají zkušenosti dalších žen. Děkuji

Zuzka (bez ověření)

Dobrý den Martino, léčím se s SLE a užívám Plaquenil. Ráda bych otěhotněla, ale nedaří se. Revmatolog mě varoval pouze před užíváním estrogenů, Plaquenil pro těhotenství prý rizikový není. Mohu se Vás zeptat, jestli jste už těhotenství řešila se svou revmatoložkou, co Vám poradila? Na internetu jsem našla příspěvky těhotných žen, ale ty braly Prednison nebo Medrol. Děkuji. Zuzka