Současný pohled na diagnostiku a léčbu systémové sklerodermie a Sjögrenova syndromu

Systémová sklerodermie (SSc) je generalizované onemocnění pojivové tkáně nejasného původu, které se projevuje fibrózou a sklerotizací kůže, stěny cév a parenchymu viscerálních orgánů. Postihuje častěji ženy v mladším a středním věku. Postižení pohybového ústrojí signalizují myalgie, artralgie, artritidy a třecí šelesty šlachových pouzder. Postižení trávicího traktu je časté a objevuje se ve všech jeho částech. Plicní postižení mívá formu intersticiálního procesu nebo plicní hypertenze. Postižení srdce se manifestuje dušností, poruchami rytmu a převodními bloky. Nejsou k dispozici žádné léky s účinkem na průběh SSc a tedy léčba je převážně symptomatická.

Sjögrenův syndrom (SS) je charakterizován postižením žláz s vnější sekrecí, kdy dochází k lymfoplazmocytární infiltraci jejich parenchymu s následnou poruchou funkce. Onemocnění může být primární nebo provázet jiné autoimunitní choroby. Postihuje zejména ženy ve středním věku. Bývají postiženy žlázy slzné, slinné, trávicího traktu, dýchacích cest, kůže a vaginální sliznice. Mohou se i objevit extraglandulární projevy jako artritidy, vaskulitida, Raynaudův fenomén, renální abnormality a neuropatie, vzácný je přechod v maligní lymfom. Léčba glandulární nemoci je symptomatická, při mimožlázových manifestacích je indikována imunosupresivní terapie.

Více informací o této problematice ZDE

Zdroj:

http://www.solen.cz/…08/03/05.pdf

Komentáře

Jana (bez ověření)

Dobrý den. Manželovi diagnostikovali Sjoegrenův syndrom. Bere Prednison. Otoky, kterými trpěl hlavně v obličeji se dostavují už jen zřídka, ale má jiný problém. Kolem očí se mu utvořilo něco na způsob váčků, které mají žlutou výraznou barvu. Je možné, že je to vedlejší účinek Prednisonu a jak se to dá odstranit. Manžel z toho má deprese, protože se na něj každý dívá. Děkuji za odpověď. Jana