Vyšetření, vyšetřovací metody u lupusu

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou klouby, kůže, ledviny, mozek, serózní blány (pobřišnice, osrdečník) atd.

Při autoimunitních onemocněních (jako je revmatoidní artritida a SLE) tělo vyrábí protilátky proti vlastním buňkám, tkáním a orgánům. Proč se to děje se zatím nepodařilo objasnit.

Diagnostika není snadná. Některé nespecifické projevy mohou být zavádějící (např. zvýšená teplota, únava). Aby lékař mohl správně stanovit diagnózu, je třeba vyhodnotit řadu vyšetření.

Krev

Sedimentace

  • není určující pro lupus
  • bývá vodítkem k zánětu
  • červené krvinky se při zánětu usazují rychleji
  • u zdravého člověka do 20 mm za 1 hodinu
  • při vážných onemocněních až 120 mm za 1 hodinu

CRP

  • c-reaktivní protein
  • zvýší se pokud je nemoc provázena zánětem

Červené krvinky, hemoglobin

  • hladina červeného barviva při onemocnění zpravidla klesá
  • příčinou může být nedostatek železa
  • zřídka je příčinou stav, kdy protilátky poškodí vlastní krvinky (hemolytická anémie)

Bílé krvinky

  • mají za úkol chránit organismus před bakteriemi a cizorodými látkami
  • nemocní lupusem mívají snížený počet bílých krvinek
  • množství bílých krvinek snižují i některé léky

Krevní destičky

  • mají zajišťovat správnou srážlivost krve
  • u některých pacientů se SLE je počet krevních destiček snížený – trombocytopenie
  • velmi nízký počet krevních destiček může zapříčinit krvácení z nosu, dásní nebo malých cévek v kůži

Komplement

  • skupina bílkovin, které sehrávají důležitou roli při imunitní reakci
  • při aktivním lupusu hladiny těchto bílkovin klesají

Biochemie

  • jaterní testy, cholesterol, minerály aj.

Moč

Bílkovina

  • objevuje se v moči při postižení ledvin
  • vyšetřuje se množství proteinu ve vzorku moči za 24 hodin

Červené a bílé krvinky

  • mohou se spolu „slepit“ v ledvinných kanálcích
  • vylučují se pak ve formě malých shluků buněk tzv. válců
  • válce jsou důležitým znakem zánětu ledvin
  • přítomnost krve v moči může signalizovat zánět nebo kamínky v močových cestách

Vyšetření autoprotilátek ZDE

Další (doplňková) vyšetření ZDE

Komentáře

Anonymous (bez ověření)

Jsme 56 let, zena.od 01/2007 jm mla zanet klubicek ledvin. s nefrotic. syndrome, lecen prednisonem, nyni po vysazeni zcela mam v sobe unavu a bolest kloubu, ne ale otokky, ne jinak, jen spatne vstavam, chodim ale hodne x km a cvicim, mam psa, tak litam po venku tury dele, ted se mi objevila vyrazka v hlave ale do 4 dnu odeznela,a ANA mam 1:160??Krev normalni, EKG o.k. ECHO. o.k, RTG plic a srdce – o.k. EEG v poradku, Kozni odmitla potvdit, je to pry rekce na barvu vlasu, jaterni jsou L-AST – 1.66 a S AST je 0.77.. Mag. rezonance v poradku, a SONO bricha ukazalo na mirnou stetaozu. udajne po dlouhodbe lecbe beta blokatoru,, jinak uz tlak mam nyni v norme a jsem bez leku na tlak, beru jen 1 lek na stirku.. tepltoa nnei, bolst hlavy obcas k zenskym vecem, al neni pravidelna.. Obvpdmi mi rekla, ze ty klouby a svaly boli, ze jsme bbrala x dnu . 1 apul roku vysodke davky kortikoidu a vysadila jsme a telo ma „abstak“ a boli.. ,,Nefrolog men honi po vvysterneich, ale oodbornici odmitaji zatim, mam jit jeste na EMG svalu, pak uz nic.. ? Kde se na 100 % pozna LUPUS?? biopsii jater? Tak dekuji zatim ne lupuska iva

rozarka

Informací, které jste psala je opravdu hodně. tak to vezmu popořádku od konce.

To, že má tělo abstinenční příznaky, je možné. Snižování dávek kortikoidů musí být pozvolné a nejlíp pod dohledem lékaře. Přece jen to jsou hormony nadledvin, mají vliv na obranyschopnost a můžou rozházet ledacos. Lupus se pozná z krevních testů. Ty byste určitě v pořádku neměla. Pozitivní ANA mohou mít i pacienti s revmatoidní artritidou. Co je ale pro lupus specifické, jsou protilátky dsDNA. Ty mají lupusoví pacienti vždy. Jinak další ukazatelé jsou na webu na stránce „Co je lupus?“ Je to 11 kritérií, z nichž je třeba splňovat alespoň 8. Co se týká ranní ztuhlosti, přetrvává třeba hodinu,ale pak se člověk rozhýbe. Bolesti samozřejmě mohou přetrvávat celý den. Dále jste psala o biopsii jater. Steatóza je ztučnění jater. Zvýšené AST (příp. ALT) by tomu odpovídalo. Při lupusu je spíše rozhodující biopsie ledvin. Tu vám ale pravděpodobně dělali při diagnostice ledvinné nefritidy.

Nejsem diagnostik, znalosti získávám za pochodu. Ale na další vyšetření bych asi nechodila. Máte toho za sebou dost a z výsledků by vám měl být lékař(internista, revmatolog) schopen říct, co vám vlastně je. Doufám, že vás moje odpověď alespoň trochu uspokojila.

Přeji hezký den a brzké uzdravení. Rozárka

Denisa (bez ověření)

Dobrý den, mám časnou formu RA. Vyčetla jsem si, že jeden z příznaků je ranní ztuhlost. Je možné, že mám RA i když ranní ztuhlost nemám? Nemám pozitivní ani RF – pouze hraniční, veškeré autoprotilátky negativní,ANA, ENA neg., p-ANCA 1,3, Anti-dsDNA 4, CD4/CD8 zvýšeno,Ig v normě, OKB – snížení K, FW 60, CRP negativní. Mám málo červených krvinek. Jinak moje problémy jsou bolesti všech kloubů, otok kloubů na prstech, nejvíce mě bolí zápěstí, lokty, kotníky, ale i ostatní klouby vč. poslední týden i čelistní kloub a krční páteř. Občas mám problém chodit kvůli bolesti kyčlí, když sedím déle než 30 min., trvá mi dalších 30 min. než mohu dělat normální kroky i když při chůzi mě kyčle bolí stále, nejvíc při chůzi do kopce. Problémy s klouby mám asi 2 roky – nejdřív to byly pouze lokty, potom se přidaly otoky kloubů prstů a do měsíce všechny ostatní klouby, vždy současně levý i pravý. Také mě neustále pálí oči – mám často červené bělmo, jsem pořád unavená a mám tak 4 – 5 x týdně stav jako u virozy, ale nejsem ani nachlazená, ani jinak nemocná. 2,5 měsíce beru medrol, lomac a 6 týdnů k tomu MTX a AC folicum a mám stále stejné problémy. Navíc se asi začaly projevovat vedlejší účinky jako např. změny nálad – často mívám deprese, které neumím vůbec ovládnout, nikdy před tím jsem depresemi netrpěla, je mi neustále špatně na zvracení a skoro denně mě bolí hlava, což mi přechází do migrény, migrény mám už asi 10 let, ale dřív byly jen tak jednou za měsíc, teď obden. Za asi 6 týdnů jsem zhodila 5 kg, teď už nehubnu tak rychle, ale 1 kg za 14 dní ano. Je to RA a je možné, že mi léky zatím nezabraly? Paní doktorka mi říkala, že RF se může projevit později, i když nemoc již propukla. Ještě jsem zapomněla napsat, že antiCCP mám také negativní. Děkuji za odpověď.

rozarka

Dobrý den, děkuji za mail :)

Vždycky upozorňuji na skutečnost, že nejsem diagnostik. Spoléhám, stejně jako ostatní pacienti, na lékaře a jejich úsudek. Ale podle příznaků, které popisujete, bych opravdu soudila na autoimunitní onemocnění (patří tam třeba SLE a RA).

Stejně jako jsou pro danou nemoc některé příznaky typické, jiné se objevit nemusí. Píšete o zhoršené hybnosti kyčlí, otoku a bolestivosti kloubů, suchosti očí. To jsou ukazatelé svědčící pro RA. Samozřejmě to musí být potvrzené krevními odběry a dalšími vyšetřeními. To už musí rozlišit odborník, do které „škatulky“ vás zařadí. R. faktor nemusí být pozitivní, přibližně po šesti měsících (až po roce) se provádí kontrolní odběr. Protilátky se vyšetřují, aby lékař mohl vyloučit jiná onemocnění.

Změny nálady nejsou nic výjimečného. Podstupujete náročnou léčbu, to dá psychice zabrat. A i léky mohou působit změny nálady.

Posílám v příloze alespoň kopii brožurky pro RA pacienty a budu držet pěsti, aby vám léčba zabrala co nejdříve.

Přeju pěkný den. Rozárka

Zlata (bez ověření)

Zdravím ! Jsem ročník 69. od cca 11 let trpím vyrážkou v obličeji přesně podle popisu SLE – tvar motýl. Zčervenání, svědivost, mnohdy až mokvání pokud to rozškrábu,pak šupinky silné vrstvy a odlupování, krátká doba zhojení a zase na novo. Nikdy nic nepomohlo. Pokud ihned při začátku zčervenání a svědění ošetřím gelem z mrtvého moře, pak to vše oddálím o 1–2 dny… ale léčba žádná. K tomu opakovaně bílkoviny v moči, časté záněty (pálení při močení…) léčeno urolog. čajem až biseptolem. Nyní mám alergii na biseptol. Přidal se projev Herpes u genitálií vždy 1× měsíčně v době menstruace (poslední 2roky). Nikdy jsem nepřemýšlela to spojovat dohromady… Lékaři v mých 12–13 letech pouze vyloučili lupénku a sdělili že to po pubertě přejde… nepřešlo a já to dál nikdy lékařům nepostoupila (tu vyrážku) a ani vše ostatní coby komplex související spolu… Mohl by to být Lupus ? Jaké jedno- dvě základní vyšetření to potvrdí či vyvrátí. Jsem velmi zaneprázdněná a nemohu věnovat mnoho času celým komplexům vyšetření u lékařů… (ikdyž – vím že zdraví je nade vše). Díky za odpověď. Zlata.O.

rozarka

Dobrý den. Děkuji za mail. Nejsem diagnostik, tak jen můj laický pohled. Projevy lupusu mohou být různé, exantém k nim rozhodně patří.

Tohle je seznam 11 kritérií, která ukazují na lupus. Pokud splňujete alespoň 4 z nich, pravděpodobně jste dalším pacientem s lupusem.

Nejsou to sice jedno nebo dvě vyšetření, ale některá z kritérií není nutné s lékařem konzultovat (fotosenzitivita, ulcerace…)

1. Motýlovitý exantém (malar rash) – vystupující exém na lících 2. Diskoidní exantém (discoid rash) – červené, šupinaté fleky, způsobující svědění 3. Fotosensitivita – zvýšená citlivost na sluneční záření způsobující vyrážku 4. Ulcerace v ústní dutině – zahrnuje ulcerace v ústech i nose bez zjevné příčiny 5. Neerozivní artritis – zánět dvou a více periferních kloubů (otok,citlivost) 6. Serositis – zánět pohrudnice nebo osrdečníku (výpotek v osrdečníku) 7. Renální poruchy – více než 0,5 g bílkoviny ve vzorku moči sesbíraném za 24 hodin, celulární srpky 8. Neurologické poruchy 9. Hematologické poruchy – hemolytická anémie, leukopenie, trombocytopenie 10. Imunologické poruchy – přítomnost protilátek dsDNA, anti-Sm, anti fosfolipid 11. Pozitivni ANA

Přeju hezký den :) Rozárka

JV (bez ověření)

Má partnerka má zřejmně SLE.Jak jí mohu pomoci,jako partner.

Anonymous (bez ověření)

Dobrý den,je krásné číst, že máte zájem jako partner pomoci při event. onemocnění SLE. Vzhledem k tomu, že se se SLE léčím 25 let a mám o 10 let mladšího partnera dovoluji si alespoň troškou poradit: Nejdůležitější je obalit se trpělivostí, snažit se vytvářet stabilní rodinné prostředí (co nejméně výkyv např. stresu), vypozorovat, které podněty způsobují bolesti (třeba chlad)a těm se vyhýbat či zmírňovat, tolerovat výkyvy nálad (ty se zmírňují stabilním prostř.), být optimista a přes toto vše chovat se k partnerce jako by byla zdravá. Asi se Vám bude zdát, že je to hodně pro partnera náročné, ale když najdete tu správnou cestu je to hračka… Můj manžel to zvládá, proto věřte, že to jde. Asi přijde doba, kdy pro svoji svatozář neprojde dveřmi, ale nebyt jeho a dcery, nedařilo by se mi zvládat lupus 25 let a v relativně zachovalém stavu. :-))) Hodně zdaru a držím pěsti. Eva