Sérologicky negativní lupus - skutečně neexistuje?

Tohle je pro všechny ještě nepotvrzené, kteří nespadají do tabulek :)

Otázka: Je možné, že mám lupus nebo jiné onemocnění pojiva a při tom mám negativní výsledky vyšetření krve? Mám velké množství zdravotních problémů a myslím si, že je to systémové onemocnění.

Odpověď: Ano, jsou i pacienti u kterých jsou konvenční testy na ANA protilátky negativní. Jedná se především o pacienty s kožními vyrážkami a minimálním poškozením vnitřních orgánů. Skutečný počet takových případů není známý. Pravděpodobně je to asi 1 – 5%. pacientů.

Ve statistikách se skutečně uvádí cca pouze 95% lupus pacientů s pozitivními ANA protilátkami. Ale co těch zbývajících 5%?

Zase troška historie

Historicky první případ lupusu popsal Laurent Biett v roce 1833. Teprve v roce 1872 Moritz Kaposi uvedl, že lupus je pravděpodobně systémové onemocnění (více informací v historii ZDE ) Stále ale bylo složité tohle onemocnění diagnostikovat. To se změnilo ve chvíli, kdy byly objeveny ANA protilátky. Od té doby, jsou pozitivní ANA považovány za diagnostické kritérium.

V roce 1976 se ale objevila možnost „ANA negativního lupusu“. Lékaři měli případ pěti pacientů, kteří byli ANA negativní, ale klinické projevy přesto odpovídaly lupusu. Výzkumy dalších let naznačovaly, že asi 5% lupus pacientů je ANA negativních.

Se zlepšováním diagnostických možností se počet ANA negativních lupus pacientů spíše snižoval (uvádí se 1 – 5% viz. zdroje). U některých původně negativních pacientů byla při opakovaném vyšetření potvrzena pozitivita ANA protilátek, dalším důvodem negativních výsledků byl nevhodně zvolený substrát (myší tkáň vs. lidská tkáň). Falešně negativní ANA mohou být také při souběžné imunosupresivní léčbě (pacientovi je zavedena silná imunosupresivní léčba před potvrzením ANA a později není možné protilátky potvrdit). Případně má pacient jako první potvrzené jiné autoimunitní onemocnění (např. ulcerózní kolitidu), ta je léčena imunosupresivy a pacient je opět ANA negativní, i přesto, že má ještě projevy lupusu (je možné mít současně kolitidu i lupus, ale je to poměrně vzácné).

Dokonce byla zvažována změna kritérií pro lupus – původně byla kritéria navržena tak, aby bylo možné porovnávat pacienty v klinických a populačních studiích a ne jako diagnostický nástroj.

Zdroj:

http://ukpmc.ac.uk/…NDEZjCWNx.80

http://qjmed.oxfordjournals.org/…7/5/303.full

http://lupus.about.com/…upANANeg.htm

EDIT: přidávám odkazy (1. 8. 2019)

https://www.lupusuk.org.uk/…mplications/

https://www.openaccessjournals.com/…matosus.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16175936

https://academic.oup.com/…/303/1555600

Komentáře