Staré - nové objevy v diagnostice lupusu

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou klouby, kůže, ledviny, mozek, serózní blány (pobřišnice, osrdečník) atd.

V různých formách provází lidstvo už několik stovek let. Postup medicíny je od té doby skoro neuvěřitelný. Lupus sice zůstává i nadále nevyléčitelným onemocněním (věřím, že to není napořád), ale díky poznatkům vědy mohou lékaři pacientům pomoci.

Teprve v letech 1895 až 1903 nabyl lupus formu systémového onemocnění. Bylo to v době, kdy Wiliam Osler (lékař) ve svých vědeckých článcích připustil, že lupus postihuje současně více systémů. Uvádí onemocnění srdce, ledvin, osrdečníku…

Ve 30. letech dvacátého století vědci učinili významný objev tzv. LE buňky a diagnostika lupusu se zase posunula o kousek dopředu. LE buňky jsou bílé krvinky, která obsahuje poškozené jádro jiné bílé krvinnky a nachází se v krvi většiny neléčených lupus pacientů.

Další objev je z roku 1966. Objeveny byly protilátky proti dvouvláknové DNA. Tento test je pro diagnostiku SLE specifický (charakteristický).

Nakonec v roce 1983 doktor Hughes popsal antifosfolipidový syndrom. To byl zlom zejména v plánování mateřství u pacientek s lupusem.

Jaké objevy nás ještě čekají :)

Více informací například ZDE

Komentáře