"Šedý lupus" - Hra o trůny

Po delší době zase něco pro odlehčení…Tentokrát ukázka z knížky Hra o trůny. U po několikáté je zde zmínka o „šedém lupusu“. Jestlipak se autor inspiroval skutečnou nemocí „lupus erythematodes“…?

„Kamenné oči jsou slepé, pomyslel si Tyrion. Věděl, že smrtelná forma šedého lupu začíná na nejvzdálenějších koncích těla: mravenčení v konečku prstů, černajícící nehet, ztráta citu. Jak se necitlivost vkradla do ruky nebo se vplížila za chodidlo a vzhůru po noze, změnila se tkáň v šedivou hmotu a pokožka oběti na sebe vzala šedavý odstín, připomínající kámen. Slyšel, jak říkají, že existují tři obranné prostředky na šedý lupus: sekera, meč a sekáček na maso. Odseknutí postižené končetiny šíření nemoci někdy zastavilo, jak Tyrion věděl, ale ne vždy. Častokrát člověk obětoval ruku či chodidlo, jen aby zjistil, že mu zešedlo druhé. Jakmile k tomu došlo, veškerá naděje byla pryč. Když se nemoc rozšířila k obličeji, obvykle došlo ke vzplanutí. V konečných stádiích postihovala nemoc svaly, kosti a vnitřní orgány…“

Ve skutečnosti se lupus sekyrou ani sekáčkem neléčí ;) A pokud chcete vědět jak, nakoukněte do sekce „Léky“.

A pozor…LUPUS NENÍ TOTÉŽ CO LUPÉNKA!!!!!!!!!!!

Komentáře

Anonymous (bez ověření)

Jen taková malá hnidopišská poznámka: tato ukázka je z knihy Tanec s draky, což je pátý díl ságy Píseň ledu a ohně. Hra o trůny je první díl této ságy a název seriálu natáčeného podle této ságy ;-)

rozarka

Ouvej, chybka :D Dík za upozornění.