Plaquenil - příbalový leták

PLAQUENIL (Hydroxychloroquini sulfas)

Lékova forma

potahované tablety Plaquenil patří mezi antimalarika a antirevmatika.

Charakteristika:

Hydroxychlorochin je 4-aminochinolinové antimalarikum, které má i antirevmatické účinky. Hydroxychlorochin se po podání ústy rychle vstřebává. Distribuuje se po celém organismu, hromadí se v krvinkách, játrech, plicích, ledvinách a tkáních oka. V játrech se částečně přeměňuje a vylučuje se hlavně ledvinami, ale také žlučí. Hydroxychlorochin prochází placentou a pravděpodobně se vylučuje mateřským mlékem.

Indikace:

Z oblasti revmatologických a kožních onemocnění je přípravek vhodný u systémového a diskoidního lupus erythematodes, zánětlivého onemocnění kloubů (revmatoidní artritidy), chronického zánětu kloubů u mladistvých (chronické juvenilní artritidy) a onemocnění na podkladě zvýšené citlivosti kůže na sluneční světlo (fotodermatóza). Hydroxychlorochin je dále určen k léčbě a předcházení malárie. Přípravek je určen pro dospělé a mladistvé, v případě prevence a léčby malárie i pro děti nad 30 kg.

Nežádoucí účinky:

Během užívání přípravku se může vyskytnout poškození sítnice a rohovky a z toho plynoucí různé poruchy zrakového vnímání (poruchy zorného pole, neostré vidění, světloplachost), které obvykle nejsou trvalé a po skončení léčby vymizí. Někdy se objevuje kožní vyrážka, pigmentové změny kůže a sliznic, šedivění a vypadávání vlasů. Byly hlášeny i případy puchýřovité vyrážky, velmi zřídka se objevila citlivost na světlo. Dále se může objevit nevolnost, průjem, nechutenství, bolesti břicha, zřídka zvracení. Všechny tyto nežádoucí účinky obvykle vymizí po snížení dávky nebo ukončení terapie. Hydroxychlorochin může také způsobit vzplanutí porfyrie nebo lupénky. Velmi výjimečně se může vyskytnout svalová ochablost, závratě, hučení v uších a poruchy sluchu, bolesti hlavy, nervozita a citová labilita, přidružené jemné změny smyslů, případně křeče, poruchy krvetvorby, porucha jaterních funkcí. Pokud se u Vás tyto vedlejší účinky nebo jiné neobvyklé reakce vyskytnou, poraďte se se svým lékařem.

Komentáře

Anonymous (bez ověření)

Plaquenil mě úplně zbavil imunity.