Nejlepší lékaři v Česku (časopis Týden) 2. část

11.10.2010 vyšel v časopisu Týden zajímavý článek věnovaný ortopedii respektive problematice enedoprotéz – kloubních náhrad.

Kdo se dostal do první desítky odborníků – ortopedů?

Prof. MUDr. Oldřich Čech, DrSc. (Praha)

  • ortoped a traumatolog
  • průkopník české endoprottiky kyčelního kloubu

Doc. MUDr. Jiří Chomiak, CSc. (Praha)

  • specialista na dětskou ortopedii

Doc. MUDr. Aleš Podškubka, Ph.D. (Praha)

  • ortoped a traumatolog
  • specializuje se na chirurgii koleního kloubu
  • zabývá se problematikou ošetření defektů kloubní chrupavky

Doc. MUDr. Valér Džupa, CSc.Praha)

  • pracuje na Ortopdicko-traumatologické klinice FN Královské Vinohrady
  • spolu Oldřichem Čechem napsali knihu Revizní operace náhrad kyčelního kloubu

Doc. MUDr. Jiří Gallo, Ph.D. (Olomouc)

  • přednosta ortopedické kliniky FN Olomouc
  • specializuje se na endoprotézy kolen a kyčlí
  • specializuje se také na problematiku osteoartrózy

Prof. MUDr. Antonín Sosna, DrSc. (Praha)

  • ortoped a traumtolog
  • specialista na náhrady ramnního kloubu
  • zabývá se léčbou kostního lůžka při opotřebení umělého kloubu a problmatikou reoperací
  • stojí v čele Ortopedické kliniky 1. lékařské fakulty UK FN Motol
  • je držitelm několika patentů – náhrada drobných kloubů ruky, náhrady lokte

Prof. MUDr. Pavel Dungl, Dr.Sc (Praha)

  • ortoped a traumtolog
  • přednosta Ortopedické kliniky Na Bulovce

Doc. MUDr. Martin Krbec, CSc. (Praha)

  • přednosta Ortopedicko-traumatologické kliniky 3.LF UK v Praze a FN Královské Vinohrady
  • dlouho působil na ortopedické klinice v Brně-Bohunicích
  • pod jeho vedením provedli lékaři první tzv. miniinvazivní operaci náhrady kyčelního kloubu

Doc. MUDr Tomáš Trč, CSc. (Prha)

  • ortoped a traumtolog
  • přednosta Ortopedické kliniky 2. LF UK a FN Motol

Prof. MUDr. Karel Koudela, CSc. (Plzeň)

  • ortoped a traumatolog
  • pracuje ve FN Plzeň
  • zabývá se problematikou nastavení totální endoprotézy kolenního kloubu bez náhrady čéšky

Zdroj: Časopis Týden (vydání z 11.10.2010)

Komentáře

Anonymous (bez ověření)

Vážení, zkoušel jsem se dovědět, zda obvodní ortoped obvykle rozpozná počínají nekrózu hlavice femuru od běžné artrózy a zda ji umí léčit doporučenými standardními postupy, např. aspoň poslat včas na osteoskopii či tomoskopii. V informační smršti reklamy výrobců implantátů nebo v prostředí vypjatých zastánců aloplastiky se spíše přistoupí k dobře placené velké operaci a ukazuje se, že řadoví ortopedi ani nerozeznají dobrý nebo špatný radiologický pooperační snímek, dobrou nebo špatnou operaci nebo „hledají štíplou kost, ale skutečný průraz femuru endoprotézou je nezaujme…“!

Stav lokomočních schopností po 1 roce po výkonu TEP kyčle jsem marně hledal v literatuře ortopedie. Tak aspoň podle interview RHB lékařů několika RHB provozů: – asi 7% zůstane těžce zmrzačených nebo mrtvých, jen 20% bezchybně chodí a mohou se věnovat rekreačnímu sportu. Ostatní jsou tedy s holemi, francouzskými holemi, berlemi, tišícími prášky na bolest…

Kate (bez ověření)

milý anonyme, počínající nekrózu ortopedi většinou nepoznají, alespoň z vlastní zkušenosti,v počátku to totiž není vidět na rentgenu, ale jen na CT, či magnet. rezonanci, a to je nákladnější vyšetření, mně to trvalo 7 měsíců než jsem ortopedy přesvědčila, aby mě poslali na rezonanci, a už bylo skoro pozdě. Jinak co se týká těch náhrad – tak bych ta data viděla s určitou rezervou, přeci jen hodně lidí jde na tepky už ve starším věku, a totálka sama o sobě není samospasitelná, pro udržení funkčnosti kloubu je potřeba stále cvičit, udržovat si fyzičku, aby ty svaly ten umělý kloub udržely… Takže já bych ta čísla nebrala moc vážně a spíš bych vsadila na cvičení, správnou rehabilitaci, a pokud je samozřejmě ta operace dobře udělaná, tak by neměl být s kloubem problém. Samozřejmě, že určitá omezení u totálek existují doživotně (nesmí se s tím běhat, moc skákat, některé pohyby můžou vést k vykloubení, i třeba po letech od zákroku, potkala jsem v lázních paní, které se po pěti letech po operaci vykloubil umělý kloub, když se o Vánocích sehnula pro něco na zem…), byla štíhlá, ale bylo jí už přes sedmdesát, myslím si, že moc necvičila,ovlivnit se to dá max. cvičením, udržováním se v kondici, dodržovat doporučení ortopedů, a pak si myslím, že se s tím dá docela slušně žít.. Ještě sice nemám totálku, ale přečetla jsem hodně diskuzí, bavila se o tom s hodně lidmi osobně v lázních, v nemocnici, a vzhledem k tomu, že mě to možná někdy čeká (ortopedi mi dávají tak rok dva, no uvidíme :), tak jsem si o tom zjistila celkem hodně informací a jsem s tím případně smířená, pokud by to už jinak nešlo, ale zatím bojuju. Moc nerozumím těm zákrokům osteoskopie a tomoskopie Ta tomoskopie se tuším už moc nepoužívá – místo toho se chodí na CT.. Jinak já měla to štěstí, že na to přišli za minutu dvanáct, byla jsem na špičkovém pracovišti, a ortopedi se ještě pokusili kloub zachránit – navrtali mi ho, vycpali vlastními štěpy, a hlavice femuru se umoudřila, a i když už není kulatá, tak po ní můžu opět chodit. Bylo to trochu náročnější, a chodím ještě na injekce krevní plazmy, které opravdu pomáhají (vrátil se mi zcela rozsah pohybu, zmizely bolesti z kolene), na nekrozu to prý vliv nemá, ale celkově se po tom cítím dobře. Jinak doporučuji osobně knihu Artróza v psychosomatickém přístupu (napsali to 2 lékaři), je tam spousta praktických rad ke kyčlím, i když můj problém není artróza, ale nekroza, tak mi ta brožurka moc pomohla, jsou tam na konci i dobré cviky na kyčle.

rozarka

Anonyme, v mém případě už nebylo co poznávat. Na jednom snímku nebyl ani náznak artrózy (RTG vyšetření se ale dělá opakovaně po nějaké době) a na druhém po půl roce už byla nekróza s pseudocystami. Bohužel, i tak muže být rychlý průběh. Ale pokud potíže přetrvávají, jsou tu i doplňující vyšetření – CT nebo scintigrafie skeletu http://www.lupus-sle.cz/…afie-skeletu Lékař není odkázaný jen na rentgenové snímky.

Kate, už nějakou dobu sháním uvedenou brožurku, ale nikde ji nemají. Ve své odpovědi jsi shrnula celou problematiku kyčelních náhrad…tak jen jednu drobnost, se kterou lidé moc nepočítají…rizikem pro TEP jsou opakované infekce. Bohužel pak hrozí riziko zánětu v okolí náhrady a tudíž i reoperace. Jinak díky za obsáhlou odpověď.

Kate (bez ověření)

Terko, půjčím si tu knížku z knihovny a okopíruju ti ji, je celkem tenká, bude se ti určitě hodit, je to tam moc pěkně popsané, mám ji moc ráda, a pomohla mi opravdu i „psychicky“.

rozarka

Budu ráda :) u nás v knihovně ji nemají a na netu není ke koupi.