Magnezium.cz - web

Co je hořčík, jaké jsou projevy jeho nedostatku a jaký má pro lidské tělo význam? Odpovědi na webu www.magnesium.cz Najdete zde i přehlednou tabulku obsahu hořčíku v potravinách.

Můj výsledek „Testu bilance hořčíku v těle“ je: Spadáte do skupiny C – jste potenciálně ohroženi deficitem hořčíku, který může být spojen i s deficitem jiných minerálů, např. draslíku.

Jezte co nejvíce čerstvých potravin – konzervací, vařením a smažením se z potravin ztrácejí minerály včetně hořčíku. V dnešních podmínkách intenzivního hnojení je půda na hořčík chudá, a tak potraviny tohoto minerálu obsahují méně. Neubírejte jej ještě další úpravou. Přehled základních potravin a obsahu hořčíku v nich najdete v naší přehledné tabulce.

Pokud budete mít déletrvající problémy spojené s únavou, nesoustředěností, křečemi končetin, lámavými vlasy a nehty nebo výraznou bolestí hlavy, navštivte svého lékaře a poraďte se o vyšetření hladiny hořčíku. Ta se jen obtížně zjišťuje z krve, nejlepší je vyšetření červených krvinek – teprve to spolehlivě vyloučí nedostatek hořčíku v těle.

Nejpřirozenějším zdrojem hořčíku jsou potraviny a voda. Vyzkoušejte např. minerální vodu Magnesia, která obsahuje hořčík v přírodní, lehce vstřebatelné formě. Doplní hořčík přirozeně, bez kalorií a navíc Vaše tělo hydratuje.

Z Vašich odpovědí vyplývá, že jste vystaven/a stresu a únavě. Stres je největším nepřítelem hořčíku a velmi intenzivně zvyšuje jeho potřebu. Některé statistiky uvádějí až 20 násobnou okamžitou potřebu hořčíku. Když se objeví stresový faktor, vyloučí náš organismus do krve mimo jiné stresové hormony, dále vápník a hořčík. Zároveň tělo dostane signál k pohotovosti a připraví se tzv. „k boji“. V takové situaci dochází k nastolení iontové nerovnováhy v buňkách a prostředí, které je obklopuje. Vápník proniká ve velkém množství do buněk a hořčík se naopak při stresu intenzivně spotřebovává. V buňkách se tak vyskytuje velké množství vápníku relativně k množství hořčíku a to způsobuje řadu problémů od vysokého krevního tlaku počínaje, onemocněními srdce konče.

Zařaďte do Vašeho dne více odpočinku a relaxace.

V situacích, kdy se u Vás objevují křeče v nohách, jednoznačně zvyšte příjem hořčíku. Hořčík působí relaxačně na svaly a udržuje je pružné a pevné. Příjem z minerální vody je ideální, neboť zároveň pomáhá udržovat svaly hydratované (svaly jsou tvořeny ze 70 % vodou).

Trpíte častější bolestí hlavy. Ta může souviset s nedostatkem hořčíku, ale také se špatným sezením u počítače a stresem. Zkuste do vašeho denního programu zařadit cviky na protažení šíje. Výsledek by se měl dostavit brzy.

Zařaďte do Vašeho jídelníčku více potravin přirozeně bohatých na hořčík, které jsou zároveň pro organismus zdravé. Hodně hořčíku obsahuje i hořká čokoláda, nicméně ta by neměla tvořit pravidelnou součást Vašeho jídelníčku. Zvyšte obsah zelené listové zeleniny, celozrnných obilovin, oříšků, čočky a fazolí. Vaše tělo tak zásobíte hořčíkem přirozeně.

Samozřejmě, že tento test je pouze orientační a nenahrazuje vyšetření lékařem.

Zdroj:

http://www.magnesium.cz/

Komentáře

Josef (bez ověření)

Mohli byste mi prosim poradit, kde v ČR si mohu nechat otestovat hladinu hořčíku z červených krvinek?Děkuji Josef