Lupus obecně

Systémový lupus erytematodes je choroba, která má rozmanité příznaky, může připomínat různá onemocnění. Proto je důležité lékaři sdělit všechny potíže a i zdánlivě nesouvisející postřehy. Lékař pak může pacienta ušetřit zbytečných vyšetření a především určit diagnózu včas. Při včasné diagnóze a přiměřené léčbě, mají pacienti výrazně lepší prognózu než před několika desetiletími.

Systémový lupus patří mezi autoimunitní onemocnění. Tato jsou pravděpodobně důsledkem složitých chorobných procesů, které se vyznačují abnormální reakcí na vnitřní antigeny v kombinaci s působením vnitřních činitelů.

Dělí se dle rozsahu postižení na:

  • systémová – rozsahově nespecifická
    • SLE,
    • revmatoidní artritida,
    • sklerodermie, Sjögrenova choroba
  • lokalizovaná – rozsahově specifická
    • autoimunitní endokrinopatie (Graves-Basedowova choroba,autoimunitní poruchy reprodukce )
    • autoimunitní neurologická onemocnění (myastenia gravis, roztrušená skleróza )
    • autoimunitní kožní onemocnění (pemfigus, psoriáza )
    • autoimunitní cytopenie (hemolytická anémie, neutropénie, trombocytopenie )

Zdroj:

Graham Hughes – Understanding Lupus

Bartůňková – Imunologie, minimum pro praxi

Komentáře

Anonymous (bez ověření)

Dnes mi známá řekla:" Je to jasné, máš SLE!" Popsal jsem jí totiž moje potíže: momentálně mě bolí klouby na rukou. Od dětství mívám někdy šupinky v hlavě. Jednou mi zdegeneroval nehet na ruce. Mívám bolák v nose, někdy krvácí. Jednou se mi loupala kůže na chodidlech, nic nepomáhalo, lékař nevěděl, vyléčil jsem si sám solí z Mrtvého moře. Párkrát jsem měl krev v moči. Mívám někdy astmatické problémy. Celý život mám jedno varle, nerostou mi moc vousy a nemám už žádný ejakulát – je mi 50 let. Někdy mi nepravidelně tluče srdce, hlavně dopoledne. Všechny obtíže jsou spíše občasné, žiju s nimi a nikdy jsem nebyl na žádných vyšetřeních. Jinak žiju zdravě, hýbu se i cvičím – přesto mám spíše ochablé svalstvo i pokožku. Jsem hodně na vzduchu, nekouřím, nepiju, hlídám si váhu. Tak mohl by to být ten SLE? Nikdy jsem o tom neslyšel!

Adam (bez ověření)

Pročetl jsem si Váš příspěvek a ačkoliv nejsem lékař, tak vidím, že příznaků ( symptomů ) máte poměrně dostatek a sami o sobě nic konkrétního neukazují. Podle krve v moči, krvácení z nosu apod. může jít například o poruchu koagulace ( srážlivosti ) krve , ale stejně tak o postižení cév. Nebudu házet do ringu nějaká moudra, ještě jich sám musím pobírat, ale jednoznačně bych Vás odkázal na odborníka- lékaře. Vše mu popište, jak jste tomu udělal zde a uvidíte. Udělají se některá kontrolní vyšetření a hned budete spát klidněji. Přeji kuráž v tomto kroku a lehkou diagnózu =) S Pozdravem Adam V.

rozarka

Zdravím všechny, dneska jsem se poprvé dostala na tyto stránky a jsem ráda, že se mohu seznámit s příběhy lidiček s tímhle onemocněním.Bojuji se SLE již 4 roky a byla bych moc ráda nejenom za písemnou formu, ale i třeba osobním setkání.Hana

(Nakopírovala jsem do komentářů mailík od Hanky. Rozárka)