Kožní projevy SLE - obrázek (z roku 1872)

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou srdce, klouby, kůže, plíce, cévy, ledviny a centrální nervový systém (CNS).

Obrázek člověka s kožními projevy lupusu. Obrázek pochází z knihy Morice Kaposiho Neue Beiträge zur Kenntnis des lupus erythematosus z roku 1872 (Archives of Dermatology).

Pro zájemce o další historické info posílám odkaz http://www.lupus-sle.cz/…e-nazvoslovi

Zdroj:

Daniel Wallace – Duboi's Lupus Erythematosus

Komentáře

Anonymous (bez ověření)

Terezko, nedá mi to, tohle snad už nemyslíš vážně? Být čerstvě diagnostikovaným pacientem, tak po prohlédnutí obrázku jdu skočit z Nuseláku nebo hledám lano a strom…/článek o demenci u SLE jsem jakž takž skousla…ALE!!!!nejsou lidi s lupusem JEN vysoce inteligentní a nad věcí, jsou i takoví, kteří si myslí, že u lupusu je demence vždy…jaký to na ně asi bude mít vliv…???)

Každý má nějaké vnitřní hranice, ale tohle už je moc…uvaž to a podívej se na to očima FAKT těžce nemocného člověka, to není ilustrace do knížky s hororovým tematem…ale máš na starosti stránky o nemoci, mělo by se na nich jednat taky o etiku a nitro nemocného. Aby nepoškozovaly. Ve zkratce: mě to teda děsí. čao Agata

rozarka

Agáto, moc si vážím tvého zájmu. Je milé vědět, že nakukuješ na moje webovky. Smyslem tohoto webu není chlácholit, ale informovat. Mezi návštěvníky nejsou jen pacienti, ale například i studenti medicíny. A mám od nich jen pozitivní ohlasy.

V době, kdy jsem onemocněla, bych byla vděčná za každou informaci. Nikomu nepodsouvám, nějakou tragickou prognózu nebo že ho čeká to a to. Mě by také nenapadlo, že je možné mít kvůli lupusu kyčelní náhradu…a možné to je. A zase jsem u nedostatku informací. Proč bych například tohle neměla zveřejnit? Aby se pacienti nelekli, že se jim něco podobného stane? To samé je s NPSLE. To je prostě možná komplikace lupusu. Stejně jako všichni neskončí s TEPkou, všichni nebudou mít neuropsychiatrické komplikace u lupusu. A „svým čtenářům“ věřím.

S pozdravem Rozárka

Agata (bez ověření)

Ano, pokud to bereš jako robot – informovat bez ohledu na psychiku, tak se nedivím, že jsi se propracovala až k tepce, protože svou psychiku asi pěkně ignoruješ. Jen pro tvé info, studenti medicíny jsou orientování sice POUZE na fakta (potom se ale není nutné opájet tím,že tí asi v tisících děkují za tvé informace…protože nejsou úplné…), ale jednat eticky a s citem je potom donutí praxe, nebo resp. sami pacienti – protože k takovým ignorantům a agresivním necitům potom nikdo nechce chodit. Materialistické jednání a myšlení je slepá větev, tak si na ní sed, nikdo ti to nebere. Ale svůj názor jsem vyjádřila a díky za to, žes ho nesmázla :o). S pozdravem.

Petra30 (bez ověření)

Terko,
přiznám se, že mi uniká souvislost, jak může obrázek této ženy z roku 1872, kdy nebyly k dispozici žádné léky, ani moderní medicína v dnešním slova smyslu, být užitečnou informací pro pacienty obecně, natož pro nově diagnostikované pacienty. Navíc u toho není žádný komentář, který by to vysvětloval, že se jedná o tak starý obrázek, a vážně pochybuju, že dnes by takový stav byl možný (pokud samozřejmě někdo odmítne léčbu, tak ano). Takto prezentovaná informace v této podobě je pro studenty medicíny nevyužitelná – ke studijním účelům (není tu uvedený plný bibl. záznam, nehledě na to, že části knihy jsou ke čtení na Google Books). Osobně se přikláním k tomu, že by to mělo být alespoň uvedeno + vysvětleno v dobovém kontextu, protože jinak to opravdu působí velmi děsivě. Petra

rozarka

Agáto, píšu do mailu. T.