Jak vypadá náhrada kyčelního kloubu

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou klouby, kůže, ledviny, mozek, serózní blány (pobřišnice, osrdečník) atd.

Zdroj: http://braunoviny.bbraun.cz/…-endoprotez/

U některých pacientů s lupusem dojde k odumření chrupavky (nekróza). V krajním případě je nutná náhrada kloubu (nejčastěji kyčelního) tzv. totální endoprotézou.

Jak vypadá taková operace se dozvíte ZDE

Diskuze na téma totální endoprotézy na Doktorce

Zdroj:

http://www.orthes.cz/types.htm

http://diskuse.doktorka.cz/…oteza-kycle/

http://braunoviny.bbraun.cz/…-endoprotez/

Komentáře

Alžběta (bez ověření)

Dobrý den, chci se zeptat,jestli mám nárok na PID,při Dg.:St.p.operaci obou kyčelních kloubů pro vrozenou luxaci s těžkou poruchou jejich hybnosti,Coxarthrosis gr.III postdysplastika s progresí zvl.vlevo.Chron.VAS Th/L,Skolioza Th/L Ůzkostně depresivní sy. Děkuji za odpověď, s pozdravem Alžběta

Alžběta (bez ověření)

Dobrý den, chci se zeptat,jestli mám nárok na PID,při Dg.:St.p.operaci obou kyčelních kloubů pro vrozenou luxaci s těžkou poruchou jejich hybnosti,Coxarthrosis gr.III postdysplastika s progresí zvl.vlevo.Chron.VAS Th/L,Skolioza Th/L Ůzkostně depresivní sy. Děkuji za odpověď, s pozdravem Alžběta

rozarka

Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz. Jsem jen pacient, takže Vám přesně nesdělím, jestli při Vašem problému vzniká nárok na ID.

Ale odkázala bych Vás na vyhlášku č. 359/2009 Sb. (změněná 284/1995 Sb.). Je to seznam diagnóz (respektive zdravotních komplikací) a míra poklesu schopnosti soustavné výdělečné činnosti. To je pro posuzování důležité. Postižení končetin je oddíl „H“ – spadá sem omezení pohybů kyčelních kloubů, nekróza hlavice stehenní kosti a zmíněné náhrady kyčelních kloubů atd.

Pozor na to, že diagnózy se nesčítají, ale stanoví se hlavní příčina problémů a na ostatní se jen přihlíží. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že při nekróze kyčle k tomu posudkový lékař jen přihlížel a po endoprotéze kyčle mi vznikl nárok na tzv. plný ID (v současnosti je to ID 3. stupně) rovnou na tuto diagnózu (endoprotéza).

Myslím, že byste měla zkusit zažádat. S pozdravem Rozárka

Anonymous (bez ověření)

Paní Rozárko, mám podobné problémy jako paní, co dala dotaz. Nevím jak je to možné a kde se léčíte, mi byl po TEP kyčle odebrán ID 1.stupně, i když přetrvávají problémy druhé DK a čeká i ji TEP. Nechápu práci posudkových lékařů v různých regionech. Měla jste štěstí, jinak si to bedovedu vysvětlit.

rozarka

Dobrý den. Omlouvám se, ale v mé předchozí odpovědi se mi smíchaly dvě věci. Paní jsem sice odkázala na „novou“ vyhlášku, ale oddíl „H“ je ještě z té staré. Byla jsem posuzovaná těsně před tím, než začala platit „nová vyhláška o posuzování“. Tam byl stav po operaci a rekonvalescenci posuzovaný jako snížení míry schopnosti o 70% (po dobu jednoho roku). Takže z toho vyplýval nárok na PID. V té nové vyhlášce už to skutečně není. Takže by se dalo říct, že jsem skutečně měla štěstí. Zdá se mi neuvěřitelné, že nově je TEP posuzovaná jako deseti procentní pokles. S pozdravem Rozárka

Anonymous (bez ověření)

Dobrý den, mám následující dotaz – posudek o špatném zdravotním stavu sepsaný lékařem je ve stejný den jako podání žádosti o ID. Doba od podání žádosti do rozhodnutí pos. komise bývá několik měsíců. V případě uznání ID je datem den žádosti včetně doložení posudku špatného zdrav. stavu nebo až datum rozhodnutí posudkové komise? Lze se bránit v případě, že lékař uzná ID od data PK, i když byl špatný zdrav. stav prokazatelně dříve? Děkuji.

rozarka

Dobrý den. O ID si lze zažádat na základě dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu např. rok trvající neschopenka. Přihlíží se ke zprávám od jednotlivých lékařů, ale nezohledňuje se datum, kdy byly vystaveny (v tom smyslu, že by se ID uznával zpětně). Invalidní důchod je uznán ke dni, kdy o tom rozhodne posudkový lékař(tzn. v den posouzení). Pak ještě nějakou dobu trvá, než situaci vyhodnotí OSSZ v Praze a zašle Vám výměr ID. Přiznanou výši důchodu pak vyplatí zpětně (k datu, kdy byl žadatel posouzen. S pozdravem Rozárka

Anonymous (bez ověření)

Jak napovídá zákon o důchodovém pojištění: „Nárok na výplatu důchodu vzniká splněním podmínek stanovených tímto zákonem pro vznik nároku na důchod a na jeho výplatu a podáním žádosti o přiznání nebo vyplácení důchodu.“ V praxi toto znamená, že v případě kladného rozhodnutí posudkové komise vám vzniká nárok na vyplácení invalidního důchodu zpětně k datu, kdy byla žádost podána, a to ze zákona. Není pravděpodobné, že by došlo k omylu. Pokud by se tak stalo, a ve vašem posudku by bylo uvedeno nesprávné datum vzniku, můžete se proti tomu bránit v námitkovém řízení. Toto je primárně určeno pro případy kdy se námitkou poškozený brání proti rozhodnutí celkově zamítavému rozhodnutí posudkové komise, avšak jsme toho názoru, že touto námitkou lze napadnout i přímo tu část rozhodnutí, která se týká pouze data přiznání ID.

normální člověk (bez ověření)

Jak to s námi nemocnými skončí? Mám problémy od narození, vrozená vada mi brání žít jako zdravému člověku. Celoživotní omezení mého zdraví je a zůstane můj úděl. Léčím se u několika odborníků, operace opětovné doporučují, několik jich mám za sebou. Žádost o ID skončila zamítnutím. Asi odborní lékaři jsou málo pro ty posudkové, jejich vyšetření v posudcích zpochybňují. Sami si zdravotní problém nemocných neověří, lékař posudkový vychází ze zpráv, proč? Měl by mít svůj názor na pacienta, za kterým si stojí. LPK pochybil? koho to zajímá? nebude nijak postižen. Nábor posudkových často říká – provize za dosažené výsledky! Proč šidit sám sebe, důchod nedám a mám z toho pro sebe.Je veřejným tajemstvím, že posudkoví lékaři jsou ti, co se jinde neuplatnili díky svým ne-„schopnostem“. Kdy tohle skončí. Posudkoví lékaři by měli projít „problémy nemocných“ pak by mohli spravedlivě rozhodnout. Spravedlnost není, dovolání není, nemocní ale jsou…jak dlouho to tak bude, že zdraví tam nahoře budou zneužívat nás, ty celoživotně nemocné? Proč jsou hospody plné invalidních lidí, pijí od rána do večera každý den. Proč mají invalidní důchody skoro všichni kofoloví co je naháží do automatů? Flákačům a mizerům se důchod dá, nemocným co o své ne-zdraví pečují nepomůže nikdo, KDE to žijeme? KDO nám pomůže se nějak bránit? Poraďte lidé!!!

Anonymous (bez ověření)

Dobrý den. Docela záleží i na tom, kolik roků máte soc. pojištění /odpracované roky/, pokud Vám chybí roky na to dostat ID, tak Vám ho nikdo nedá, leda byste si doplatil roky pojištění, co chybí. Posudkové nechápu zrovna tak, sice mi navýšili ID na 2. st. protože půjdu na operaci TEP kyčelního kloubu. Po operaci mi to zcela určitě zase seberou, protože jak mi bylo řečeno PL, každý po takové operaci za 3 měsíce běhá bez berlí a je schopen těžké práce v zaměstnání. Tak co k tomu dodat.....