Hemolytická anémie

Poruchy krvetvorby jsou u lupusu poměrně časté. Uvádí se, že až 78% lupus pacientů, má anémii. (viz. odkaz ZDN) "Vzácnější příčinou anémií jsou imunitně způsobené anémie, například autoimunitní hemolytická anémie (AIHA) s přítomností tepelných či chladových autoprotilátek, které jsou charakterizovány pozitivitou Coombsova testu

Při hemolytické anémii (neboli hemolýze) dochází k předčasnému rozpadu červených krvinek. Občas se objevuje nažloutlá barva kůže a bělma očí, ale to neznamená, že má pacient potíže s játry. Hemolytickou anémii nejčastěji způsobují protilátky, které se vážou na červené krvinky. Pokud je přidružená ještě trombocytopenie (nízký počet krevních destiček), nazývá se tento stav trombotická trombocytopenická purpura (TTP).

Příznaky trombotické trombocytopenické purpury (TTP)

  • teplota
  • neurologické postižení
  • mikroangiopatická hemolytická anémie (MAHA)
  • akutní renální nedostatečnost
  • trombocytopenie

Příčina TTP může být vrozená. Častěji se jedná o sekundární stav při jiném onemocnění (např. infekcích, u nádorových onemocnění, poléková – cyklosporin, mitomycin C, tiklopidin, takrolimus), po alogenní transplantaci kostní dřeně nebo při systémových onemocněních pojiva.

Aktivní TTP a SLE mají obdobné příznaky (teplota, postižení CNS, renální postižení a hemolytická anémie). Je ale třeba rozlišit, přesnou diagnózu. Důvodem je odlišný postup léčby. Zatím co u TTP bude lékař navrhovat plazmaferézu a následnou léčbu kortikoidy, u SLE je prvotní léčba hlavně imunosuprese.

Léčba anémie

Léčba lupusem zapříčiněné anémie u lupus závisí příčině. Pokud je způsobena zánětem, nasazují se léky jako Prednison. U nedostatku železa užívá pacient antianemika (sulfát železa). V případě krvácení, musí být nejdříve nalezen zdroj.

Americká Lupus foudation uvádí, že osobám s onemocněním ledvin se podávají erytropoetin, hormon který stimuluje kostní dřeň k větší tvorbě červených krvinek. Obdobnou léčbu doporučují pacientům s anémií, kteří užívají azathioprin nebo cyklofosfamid. V případě trombotické trombocytopenické purpury (TTP) se mění krev prostřednictvím plazmaferézy.

Informace o Erytropoetinu ZDE

Zdroj:

http://www.zdn.cz/…acemi-304608

http://www.lupus.org/…affects.aspx?…

http://www.wikiskripta.eu/…%C5%AFv_test

Komentáře

Anonymous (bez ověření)

Mám lupus, řádí mi v plicích a jsem anemická.ŽELEZO nepomáhá, musí se vzít kortikoidy.Je to smutná nemoc, pořád špatně a nikdo vám nevěří.

rozarka

Dobrý den. O osobní zkušenosti se můžete podělit s ostatními pacienty na sociální síti Facebook, ve skupině Lupus ČR. Rozárka