AVN - Avaskulární nekróza (Lupus, A Guide for Patients)

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou srdce, klouby, kůže, plíce, cévy, ledviny a centrální nervový systém (CNS).

Při pročítání knihy Daniela J. Wallace The Lupus Book (A Guide for Patients) jsou objevila i zmínku o avaskulární nekróze při SLE.

Je zde uveden pět let nemocné Penelopy (20 mg Prednisonu denně). Měla bolesti kloubů. Lékař ji poslal na rentgen a ten nic neodhalil. Byla dále odeslána na MRI – magnetickou rezonanci – a tam jí byla zjištěna nekróza kyčelního kloubu. Nakonec jí byla voperována totální náhrada kloubu.

Avaskulární nekróza (AVN) je jeden z obávaných důsledků terapie kortikoidy. AVN začíná v chvíli, kdy tuková sraženina ucpe přísun krve do kloubu a nedochází k dostatečnému okysličování. Dochází k odumírání kosti. Asi 10% AVN není důsledek přímo léčby steroidy, ale např. cirkulujícími lupus antikoagulans (LA) nebo jsou způsobeny vaskulitidou.

!!! U mnoha pacientů není problém patrný na rentgnu po mnoho měsíců. Nejlepší pro diagnostiku avaskulární nekrózy je MRI (magnetická rezonance)!!!

Nejčastji jsou postižené kyčelní klouby, kolenní a ramenní klouby. Klouby lze odlehčovat např. chůzí o berlích. Většina pacientů nakonec podstoupí TEP (totální náhradu kloubu).

Zdroj: Daniel J. Wallace – The Lupus Book (A Guide for Patients and Their Families)

Komentáře

David Martišek (bez ověření)

Dobrý den, Mám 19 let a hrál sem od malička fotbal,jezdil na kole a dělal různé sporty prostě dá se říct že jsem žil,ted mám avaskulární nekrozu kyčelniho kloubu a nevim si rady. Začalo to bolesti zad a hned se objevilo lupáni v třísle,poté sem nemohl dobře došlápnout a po roce a půl mi zjistily tuhle nemoc. Doktor mi řekl že mi tam vrtne aby se dostaly nervy a tkáně ke hlavici,prostě aby se ta hlavice prokrvila. Prosim oradu,nebo o nějakou skušenost s tímhle,mám strach že si na kole nezajezdim.. Že nebudu normálně žit,fotbal chapu to asi nepujde,ale chci chodit do práce a aspon se nebudit ve 4 hodiny rano jako každ den už rok a půl…Děkuju za odpověd,komentář nebo aspon něco :)

Alex 28 let (bez ověření)

Ahoj koukam ze uz je to dlouho co si sem psal , ale byl bych moc rad kdyby si sem napsal kterou z operaci si podstoupil a jak to probihalo a jestli muzes chodit do prace . mám stejnou diagnozu jako ty a mam strach z operace. diky za odpoved.

rozarka

Dobrý den. Dřív se nekróza kyčle řešila asi jen náhradou kloubu. Bohužel i u mladých lidí. Teď už má pacient na vybranou. Dělají se návrty (asi to, co píšete), kostní štěpy nebo resurfacing. Ještě jsem četla o léčbě „vlastní krví“ (metoda Orthokine). Závisí na stavu kyčle a domluvě s lékařem. A mnohdy i na tom, kolik člověk může zaplatit. Třeba ty krevní injekce jsou dost drahé. Ať už se lékařem domluvíte na čemkoli, je dobré doplňovat chrupavku potravinovými doplňky a cvičit. Ne žádné divočení :) (ono to ani nejde), ale udržování svalů hlavně kolem kyčle. Pevné svaly jsou schopné udržet i hodně poničený kloub. Jízda na kole je doporučovaná víc, než běžná chůze. Nezatěžuje to tolik klouby. Co se týká doplňků, mám vyzkoušené kde co. Ale zabíral mi Condrosulf a Dona. Bylo to na předpis (nevím, jak teď). Rozárka

David Martišek (bez ověření)

Děkuji za odpověď. Cvičit klidně začnu jenže jak jaké cviky když mám odlehčovat kyčel? Přes kterou jde vlastně skoro každý cvik (pohyb…) Na kole jsem jezdil asi pul roku co jsem to měl,bylo to lepší,ale každý večer mě nemožně bolely záda i tříslo,teď mě pořád bolí záda v oblasti beder,je to asi rok a půl od samého začátku problému.. Mám jen strach že se něco zanedbá,nechtěl bych nikdy v životě skončit na vozíku,nebo prostě nějak zle, Např. nechodit do práce,nezajezdit si už na kole a moc rád bych chtěl někdy hrát ještě fotbal,Chci se ještě zeptat vy s tím máte zkušenost,měla jste tuhle nemoc? Jestli ano zajímalo by mě jak jste to měla Vy,jaky postup co Vám vlastně doktor udělal,jak dlouho to trvalo ta léčba a všechno okolo a jestli teď můžete třeba jezdit na kole,i běhat? Budu moc rád když ještě odpovíte.. Mám strach a na psychiku je to taky zátěž..

rozarka

Dobrý den. Nejdřív bych asi měla napsat, že osobní zkušenost mám. Takže to, co píšu, jsou moje poznatky…co fungovalo a co ne. Cvičení s nekrózou je omezený a námáhavý (fyzicky i psychicky). Psychicky hlavně proto, že člověk v podstatě nic nemůže, nezvládá. Fyzicky je to náročné kvůli bolesti. Rozhodně se ale vyplatí cvičení – rehabilitační. To se dá provádět i doma :) Vycházela jsem z knížky od pana profesora Sosny http://www.lupus-sle.cz/…ku-o-tepkach Je to cvičení pro lidi po operacích, takže šetří, ale procvičuje. Jak už jsem psala, tak svaly a rozsah kloubu je potřeba udržovat. Ať už by vás čekala operace jakákoli nebo byste chtěl vydržet bez operace, svaly musí ten kloub udržet. Co vás vůbec čeká, nějaký návrh od ortopeda?