Antifosfolipidový syndrom

Syndrom je současný výskyt několika příznaků, které jsou typické pro určité onemocnění. V případě antifosfolipidového syndromu (APS) je to vytváření antifosfolipidových protilátek, snížení počtu krevních destiček, trombóza v žilách nebo tepnách, opakované potraty. To vše za přítomnosti LA (lupus antikoagulans), aCL (antikardiolipinové protilátky) nebo obou.

APS může být primární – tzn. že po dobu nejméně pěti let není možné prokázat autoimunitní onemocnění (zejména SLE) a sekundární, kdy má pacient kromě APS i SLE, DIL nebo jiné autoimunitní onemocnění.

Pacientky s vysokými antifosfolipidovými protilátkami až z 90 % potrácejí (Ulčová-Gallová). Protilátky totiž narušují vnitřní výstelku cév. Dvě třetiny těchto těhotenských ztrát spadají do období prvních třech měsíců gravidity.

Antifosfolipidový syndrom se velmi často vyskytuje u pacientek s autoimunitním onemocněním (Ulčová-Gallová).

Komentáře

Anonymous (bez ověření)

Dobry den, Prosim o radu. V dubnu minuleho roku jsem prodelala zamlky potrat v 8. tydnu gravidity. Byla jsem po te na imulogickem vysetreni u sveho alergologa. Udelalo se nekolik imunologicka vystereni vcetne Antifosfolipidový syndrom (jediny, ktery pry spada do reprodukcni imunologie). Zjistilo se, ze vysledek neni uplne v poradku a doktorka me poradila, ze pokud neotehotnim behem pristim snazeni o miminko do 3 mesicu tak by se vysetreni udelalo znovu. Otehotnila jsem behem 3 mesicu (v listopadu 2010) a bohuzel prodelala dalsi potrat v lednu tohoto roku. Opet v 8. tydnu gravidity. Zatim jsme byli s partnerem poslany na geneticke testy a na vysledky stale cekame.

Chtela bych se zeptat jestli je mozne, ze zhorsene vysledky testu na tento syndrom mohly zapricinit dalsi potrat. Pokud ano, jaka opatreni je nutno zavest pred dalsim tehotenstvim. Dalsi vysledky imunolgie jsou:

imunoglobuliny IgM, IgA a IgG v norme. Podtrida IgG1-IgG4 v norme. Komplement C3, C4 v norme, CIK vazbou C1q lehce zvyseno 4,9 ng/l. Autoprotilatky: ANA, ENA panel, anti-ds-DNA negativni, ANCA , a-MPO, a-PR3 negativni. Lupus antikoagulans negativni. Bunecna imunita: bunecna subpopulace v norme. Imunoregulacni index CD4/CD8 v norme 2.25. Krevni obraz v norme.

Dekuju predem za odpoved

rozarka

Dobrý den. Odpověď jsem vám zaslala do mailu. Rozárka

Eliška (bez ověření)

Dobrý den,rada bych se priucila proc mi nejde uz tri roky otehotnet.Je mi 21 let a trpím revmatoidni artritidou,Mmam nasazeny prednison,celebrex a methotrexat.Uz si nevim rady.Dekuji

rozarka

Dobrý den. Nevím, jaké jsou nejčastější příčiny problémů s otěhotněním u revmatoidní artritidy, ale u lupusu je to asi antifosfolipidový syndrom a užívané léky – některé způsobují potíže s otěhotněním, některé se během těhotenství nesmí užívat.

Prednison obtíže s otěhotněním nezpůsobuje a může se užívat i během těhotenství. U methotrexatu je to už ale jinak. Je to lék, který zastavuje nejen nadměrné buněčné dělení, ale zastavuje i buněčné u vznikajícího plodu. Proto jsou léky jako methotrexát v těhotenství kontraindikované (do stejné skupiny patří i azathioprin a cyklosporin). Celebrex je lék, který neznám, tak jen informace z příbalového letáčku „…přípravek Celebrex může souviset s potížemi s otěhotněním. Informujte lékaře, pokud se snažíte otěhotnět nebo máte s otěhotněním potíže…“

Proto bude dobré, když se zeptáte svého ošetřujícího lékaře, jestli je například možné změnit léky (samozřejmě s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu) nebo jaké má zkušenosti s ostatními pacientkami s RA (co se týká těhotenství) atd. Dostatek informací je dobrý základ pro další diskuzi s lékařem :)

S pozdravem Rozárka

valentina (bez ověření)

dobry den chcem sa opytat aka je liecba antifosfolipodivy syndrom lupus ?

rozarka

Dobrý den. Na antifosfolipidový syndrom se většinou přijde až když člověk prodělá trombózu (nebo po opakovaných potratech). S tím vlastně souvisí i léčba. Rozpustit vzniklou sraženinu, minimalizovat vznik dalších sraženin, snížit tvorbu protilátek. K léčbě se používá heparin nebo warfarin, případně kyselina acetylsalicylová. Pokud je antifosfolipidový syndrom přidružený ještě k nějakému onemocnění (právě třeba lupus), může lékař předepsat ještě například kortikoidy (tlumí imunitní systém a tím tvorbu protilátek). Když se zaléčí základní onemocnění, upraví se většinou i ten antifosfolipidový syndrom. Všechno ale závisí na konkrétní situaci a vážnosti postižení. Rozárka