Alergenová imunoterapie

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na kontakt s cizí látkou. Tato látka a se nazývá alergen.

Jednou z možností, jak se s alergií vypořádat, je alergenová imunoterapie. Je to jediná léčba, která jen nepotlačuje projevy, ale léčí samu příčinu.

Jak probíhá alergenová imunoterapie?

Pacientovi s alergií se postupně podává alergen. Začíná se s malými dávkami, které se postupně zvyšují. Takový způsob léčby je dlouhodobý (zhruba pět let). Organismus si na alergen zvyká a vytváří si snášenlivost.

Při alergenové imunoterapii se podávají buď kapky, tablety nebo injekce. Injekce musí být aplikovaná pod dohledem lékaře.

Alergenovou imunoterapii mohou podstoupit pyloví alergici, lidé s alergií na roztoče, plísně a domácí zvířata. Vždy je nutné konzultovat možnosti s ošetřujícím lékařem!!!

Zdroj:

Alergie a alergenová terapie – brožura

Komentáře

Lenka Plachá (bez ověření)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem v 5.měsíci těhotenství, p. doktor mi předepsal 1× denne Cezera a ráno a večer Berodual na inhalaci, nosní sprej Allergocrom a SOS ve vyjímečných př. Ventolin, ale dýchá se mi pořád špatně, odezní toto období nebo mám volat p. doktorovi? nejsem hypochondr, jen se bojím v těhotenství občas nedýchat…nebo existují ještě nějake léky? mám se zeptat p. doktora na alergenová imunoterapie, je vubec v tehotenstvi mozna? mam alergii na pyly a kočky… děkuji