Zánět průdušek

Zánět průdušek – bronchitida je docela časté onmocnění. Postihuje dolní dýchací cesty – průdušky. Bronchitida může být akutní nebo chronická. V obou případech se projvuje dráždivým produktivním kašlem (je vykašláván hlen).

Pokud člověk „přechodí“ nachlazení (nebo virózu), může vniknout akutní zánět průdušek. Nemusí být způsobený bakteriemi, proto většinou není potřeba léčba antibiotiky. Léčba spočívá v klidovém režimu, podávání léků na podporu vykašlávání, případně na potlačení horečky (pouze při teplotě nad 38 st. Celsia), podporu vitamínovými doplňky.

V případě chronického zánětu průdušek se jedná o dlouhodobé potíže s dýcháním (dochází k neustálému dráždění ke kašli). Kašel trvá po dobu několika týdnů až měsíců a může se opakovat několikrát do roka. Nutné je navštívit lékaře, který pacienta poslechne a pravděpodobně odešle na RTG plic (případně funkční vyšetření plic – spirometrie). Nutné je vyloučit látky, které problémy způsobují (kouření, prašné prostředí…), podávat pacientovi tzv. bronchodilatační léky (pomáhají způchodnit průdušky). Důležité je i dodržování pitného režimu a dechové gymnastiky.

Bohužel se může chronický zánět rozvinout v CHOPN (Chronická plicní obstrukční nemoc). Pacient trpí nedostakem kyslíku a v krajní situaci umírá.

O bronchitidě se více dozvíte na http://zanet-prudusek.cz/

Komentáře