Štítná žláza

Co je štítná žláza?

Štítná žláza je žláza s tzv. vnitřní sekrecí (endokrinní). To znamená, že produkuje látky přímo do krve. Je umístěna na přední straně krku (na štítné chrupavce) a skládá se ze dvou vzájemně spojených laloků. Pro svoji správnou funkci potřebuje jód. Na správné funkci štítné žlázy závisí naše látková výměna (jak rychle naše tělo spaluje energii).

Štítná žláza produkuje řadu látek. V první řadě to jsou hormony štítné žlázy – tyroxin (T4) a trijodthyronin (T3).

Ve štítné žláze jsou také buňky, které produkují kalcitonin – hormon, který ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Kalcitonin podporuje ukládání vápníku do kostí a zpevňuje je.

Poruchy funkce štítné žlázy

Snížená funkce – hypofunkce

Pokud dojde ke snížení T3 a T4 nejprve štítná žláza zareaguje zvětšením svých folikulů. Zvýší se tak kapacita štítné žlázy, která se tak snaží získat co nejvíc jódu pro svou funkci.

Snížená funkce se projeví zpomalením metabolismu, únavou, pocitem chladu. Dochází i ke změnám na kůži, nehtech, vlasech. U žen dochází k poruchám menstruačního cyklu.

U malých dětí dochází k poruchám růstu a k mentálnímu postižení – kretenismu.

Zvýšená funkce – hyperfunkce

U zvýšené funkce štítné žlázy jsou projevy přesně opačné než u hypofunkce. Je to rychlý tep, nervozita a podrážděnost, stálý pocit horka, svalová slabost, měknutí nehtů, padání vlasů, úbytek na váze při stále stejném příjmu potravin, u žen kratší menstruační interval a slabší krvácení.

Zdroj:

www.endokrinni-system.cz

www.wikipedie.cz

Komentáře