Spirulina a lupus

Spirulinu – zelenomodrou vodní řasu – užívali už v 16. století Aztékové. Pro vysoký obsah vitamínů a minerálů používá jako doplněk stravy. Usušená obsahuje kolem 60% bílkoviny. Nutriční hodnoty například ZDE Akvaristé spirulinu znají jako krmivo pro rybičky. Zvyšuje jejich imunitu a odolnost rybiček proti stresu.

Přínosem spiruliny je obsah vitamínů řady B, železa, zinku, vápníku, hořčíku, karotenu a dalších. Kvůli vysokému obsahu vitamínu K by spirulinu neměly užívat osoby, které se mají nastavenou léčbu antikoagulancii (léky na ředění krve). Také osoby s fenylketonurií by se spirulině měly vyhýbat. Je to proto, že obsahuje fenylalanin.

Jak je to při lupusu? Spirulina patří do skupiny potravinových doplňků, které mohou zvyšovat imunitu. Stejně jako echinacea, vojtěška a další, měla by být spirulina užívána s opatrností. Na odkazu University of Meryland je uvedeno "…nejsou zprávy o tom, že by docházelo k interakci mezi konvenčními léky a spirulinou. Ačkoliv je možné, že může dojít ovlivnění účinků léků na potlačení imunity jako jsou Adalimumab (Humira), Azathioprine (Imuran), Cyclosporine (Neoral), Etanercept (Enbrel), Infliximab (Remicade), Leflunomide (Arava), Methotrexate a Mycophenolate (CellCept). Proto je vhodné léčbu konzultovat s ošetřujícím lékařem nebo alespoň odložit užívání spiruliny do doby, kdy se výše uvedené léky nebudete užívat.

Kvůli zdravotní nezávadnosti je při koupi třeba dbát na značku výrobce.

Zdroj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)

http://www.ceskaordinace.cz/…+recept.html

http://www.umm.edu/…a-000327.htm

http://www.livestrong.com/…t-spirulina/

Komentáře