Sluneční záření

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou klouby, kůže, ledviny, mozek, serózní blány (pobřišnice, osrdečník) atd.

Jedním z rizikových faktorů je sluneční záření. V literatuře pobyt na sluníčku uváděný jako jedna z možností jak podráždit lupus.

Sluníčko už občas vykukuje, takže je nejvyšší čas napsat něco k této problematice. Existuje totiž spojení mezi možnou reaktivací lupusu a nadměrným sluněním.

Sluníčko vydává záření, které se dělí do tří pásem – A, B, C. A právě ta první dvě – UVA a UVB – jsou pro pacienty s lupusem důležité. Velice malá skupinka pacientů (méně než 5%) je extrémně citlivá na sluneční záření. Většina z nich jsou pacienti s anti-SSA (Ro) protilátkami.

Látky, které zvyšují fotosenzitivitu, jsou i v parfémech, xenonových lampách, halogenových lampách…atd.

Ale ne pro každého je sluneční záření škodlivé. Např. určité spektrum UV záření – UVB – je využívané jaké léčebné u pacientů s lupénkou.

A pozor na léky, bylinky, masti!!! Některé z nich zvyšují (nebo způsobují) fotosenzitivitu. Z bylinek je to třeba heřmánek, libeček nebo třezalka. Z léků zejména sulfonamidy, tetracyklinová antibiotika nebo nesteroidní antirevmatika (diclofenac, ibuprofen, indometacin…). Ta poslední skupina je riziková hlavně ve formě masti.

Obecně platí, že i když někomu pobyt na sluníčku nevadí, je dobré se chránit a zbytečnému slunění se raději vyhýbat. Takže krém, sluneční brýle, přiměřené oblečení…a bez obav můžete vyrazit ven :)

Zdroj:

http://cs.wikipedia.org/…5%99en%C3%AD

http://www.arthritis.org/…e-system.php

http://www.lupus.org/…w_empty.aspx?…

http://cs.wikipedia.org/…sori%C3%A1za

http://rheumatology.oxfordjournals.org/…5/6/653.full

Komentáře