Reforma bude lidi s postižením bolet

…očekávala bych spíše pozitivní zprávy. Jako třeba hmotnou odpovědnost soudců nebo účelné nakládaní s penězi u zdravotních pojišťoven. Novinky o hospodaření VZP ale ukazují, že „ve velkém“ lze zákon poměrně jednoduchým způsobem obejít. A to bez jakéhokoliv postihu!!!

Článek z Helpnetu (informačního portálu pro osoby se specifickými potřebami) už svým nadpisem – Reforma bude lidi s postižením bolet – naznačuje, co nás čeká a nemine. Reforma pokračuje a je stále založena na omezeních lidí se zdravotním znevýhodněním.

Jan Hutař z Národní rady osob se zdravotním postižením v rozhovoru uvádí: „…nemohu však nezmínit až děsivou komplexnost původně navrhovaných opatření. Kromě restrikce sociálních dávek zahrnovala i opatření omezující mobilitu, zejména těžce tělesně, zrakově a mentálně postižených občanů. Původně navrhované započítávání příspěvku na péči do jejich příjmu by dramaticky snížilo jejich možnost života mimo sociální ústavy. Buď by nezaplatili náklady na bydlení, nebo by ztratili prostředky na 30 a v Praze na 35 % sociálních služeb.“ Jako další „vylepšení“ se připravuje zrušení daňové úlevy za zaměstnání člověka se zdravotním postižením a zrušení tzv. náhradního plnění (díky tomu fungují například chráněné dílny).

A na konec trochu humoru. Jak by to mohlo vypadat s důchodovou reformou? Poslanci se už shodli na její podobě…od roku 2013 mohou důchodci přecházet silnici na červenou a od roku 2015 to budou mít povinné :D

Zdroj:

http://www.helpnet.cz/…alne/49397-3

Komentáře