Postižení očí u lupusu

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou klouby, kůže, ledviny, mozek, serózní blány (pobřišnice, osrdečník) atd.

Oční komplikace u lupusu se dají rozdělit na dvě skupiny. Postižení očí lupusem a problémy vzniklé jako vedlejší účinek některých léků. Malá skupina pacientů s lupusem má nějaké obtíže s očima. Naštěstí je to velmi malé procento.

Postižení kůže kolem očí

Tento problém často souvisí s diskoidním lupusem (kožní forma onemocnění). Dochází k vzniku mírně vyvýšených kožních lézí nebo šupinek na kůži kolem očí. Kožní obtíže často provází pálení nebo svědění.

Suché a podrážděné oči

To je asi nejčastější problém, který pacienti mívají – problém „suchých očí“ (keratoconjunctivitis sicca). Tzv. sicca syndrom. Dochází k zánětu slzných žláz, ty pak neprodukují dostatek slz (nebo slzy nemají dostatečnou kvalitu). Pokud není oko dostatečně zvlhčované, dochází k zčervenání, dráždění a pocitu suchosti. Potíže se liší závažností. Léčba spočívá v dlouhodobém používání očních kapek (např. s kyselinou hyaluronovou), umělých slz nebo speciálních očních gelů.

Skleritida

Někteří lidé s lupusem mohou mít zánět skléry (bílá vrsta v oku – bělima). Tento stav se nazývá skleritida. Může být velice bolestivá, většinou provázená červenými skvrnami na bělimě. I přes to, že z počátku neovlivňuje vidění, je nutné navštívit lékaře. V mírnějších případech se obvykle užívají nesterodní antirevmatika (jako Ibuprofen). U těžších případů je nutná léčba steroidy nebo jinými imunosupresivy.

Problémy se sítnicí

Retinopatie (nezánětlivé onemocnění sítnice) může vzniknout jako důsledek řady onemocnění (diabetu, hypertenze, revmatických onemocnění, užívání některých léků). Dochází k poškození krevních cév, které sítnici vyživují. Ve vyjímečných případech může dojít ke krvácení do oka a ztrátě zraku. Většinou lupusová retinopatie nezpůsobuje žádné problémy s viděním. Bývá ale ukazatelem aktivity onemocnění. Během celkové léčby lupusu se vyléčí i zánět sítnice. Důležité jsou pravidelné kontroly u očního lékaře.

Rozmazané vidění, ztráta zraku

U malé skupiny pacientů může dojít k zánětu krevních cév na sítnici. Poškozené cévy nejsou schopny dodávat dostatek kyslíku do sítnice. Ta přestane fungovat a dochází k postupné ztrátě zraku. Ztráta zraku může být také způsobena „blokem“ v v cévách sítnice (okluze retinální žíly či okluze retinální arterie). Častěji jsou postiženi pacienti s antifosfolipidovým syndromem. Léčba je tradiční – steroidy nebo jiná imunosupresiva. Případně užití laseru.

Jiné důvody

Někdy dochází ke zhoršení nebo ztrátě zraku v důsledku zánětu zrakového nervu nebo postižení mozku u lupusu. Poškození nervů zásobování očních svalů může způsobit dvojité vidění. Oko je zdravé, ale jsou pooškozeny jiné funkce. V těchto případech je pacient odeslán na CT vyšetření (ta se provádějí i v rámci prevence).

Zdroj:

www.lupusuk.org.uk

www.lupus.org

www.maxdorf.cz

Komentáře