Poruchy srážlivosti krve

Krvácivé stavy se projevují spontánními krvácivými projevy nebo přímo krvácením, které jsou neúměrné stavům nebo podnětům, které je vyvolaly.

Jaké jsou příčiny poruch srážlivosti?

Nedostatek krevních destiček

Příčinou poklesu počtu těchto krevních buněk může být jejich snížená tvorba, zvýšený zánik nebo nadměrné vychytávání destiček ve zvětšené slezině.

Koagulopatie – nemoci koagulačních faktorů

Vrozený nedostatek těchto faktorů – hemofilie nebo nemoci získané v průběhu života. Důvodem jejich vzniku může být například vytvoření protilátky proti danému koagulačnímu faktoru.

Nedostatek vitamínu K

Pro tvorbu koagulačních faktorů s číslem II, VII, IX a X je nezbytný vitamín K (je tvořen baktériemi tlustého střeva) Nedostatek vitamínu K může proto vzniknout při potlačení střevní flóry např. antibiotiky, nebo je-li porušeno vstřebávání a trávení tuků.

Cévní příčiny Jedná se o poruchu vzájemného ovlivňování se mezi krevními destičkami a cévní stěnou. Tyto krvácivé stavy se nazývají purpury a mohou být opět vrozené nebo získané.

Diseminovaná intravaskulární koagulace (DIK)

Zvláštní stav ke kterému dochází většinou u akutních procesů s dramatickým průběhem jako jsou např. těžké úrazy, popáleniny, šok, těžké infekce, hadí uštknutí či jako komplikace porodu. Jedná se o kaskádu dějů při které se krev nejdříve nadměrně sráží, následkem čehož se ucpávají cévy v různých orgánech. Potom se koagulační faktory vyčerpají a postižený člověk začne masivně krvácet.

Komentáře