Náhrady kostí z ratanu

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou srdce, klouby, kůže, plíce, cévy, ledviny a centrální nervový systém (CNS).

To, že je bolest a zánět kloubů průvodním jevem aktivity lupusu, asi každý z nás (pacientů) ví. Málokdo ale ví, že zánět může způsobit destrukci chrupavky a náslenou nekrózu velkých kloubů. Nejčastěji jsou postiženy kyčelní a kolenní klouby. V krajním případě je nutná náhrada postiženého kloubu tzv. kloubní náhradou (totální endoprotéza).

Jako majitelku dvou endoprotéz (kloubních náhrad) mě zaujal článek v Lidových novinách. Italští vědci vytvořili z ratanového dřeva materiál, který se svými vlastnostmi vyrovná vlastnostem kostí.

V současné době se jednotlivé komponenty kloubních náhrad vyrábějí z kovu, keramiky a polyetylénu. Takové náhrady mají jednu velkou nevýhodu – nejsou navždy. Dříve či později potřebuje každý majitel kloubní náhrady reimplantaci. Tento problém by údajně mohl zcela odstranit právě ratan.

Zdroj:

http://tech.ihned.cz/…noveho-dreva

http://www.zdn.cz/…atanu-448953?…

Lidové noviny

Komentáře