Můžou mít ženy s lupusem dítě? (překlad z Průvodce pro pacienty)

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou klouby, kůže, ledviny, mozek, serózní blány (pobřišnice, osrdečník) atd.

Toto je volný překlad z Průvodce pro paciety s lupusem – vydání z roku 2005. Kniha byla poprvé publikována v roce 1995. Článek má informativní charakter.

Většina žen se SLE chce mít děti. To je pochopitelné, 90 % pacientů jsou ženy a u 90 % z nich se nemoc objeví v produktivním věku.

  • Má lupus vliv na možnost otěhotnění?

Pacientky s diskoidním lupusem a DIL nemívají s plodností problémy. Některé specifické okolnosti u SLE se ale možnosti otěhotnění dotýkají.

Pacientky s aktivním lupusem mají často nepravidelnou nebo žádnou menstruaci. To je reakce těla na stres; pravidelná menstruace se většinou vrátí, když je nemoc pod kontrolou. 30 % pacientů má významné potíže s ledvinami a u 10 % z nich se časem sníží ledvinné funkce natolik, že je třeba dialýza. Při dialýze opět nastávají problémy s pravidelností cyklu. Po případné transplantaci se tyto problémy opět upraví. A konečně chemoterapie, užívaná po transplantaci ledvin, také ovlivňuje menstruační cyklus. Před započetím léčby je možné uchovat vajíčka takříkajíc pro pozdější použití :)

  • Maminky, které by měly být obezřetné

Pacientky s mírnými projevy nebo ty, které mají nemoc v remisi, mají 40 % šanci, že se nic nezmění, 40 % že dojde ke znovu vzplanutí a 20 % šance na zlepšení.

Během druhého trimestru bývá třeba přidat steroidy. I přes léčbu dochází někdy během těhotenství ke vzplanutí nemoci. Většinou je ale průběh mírný a lze ho snadno zvládnout.

  • A co mužská plodnost?

Při chemoterapii počet spermií klesá. Ačkoliv je úplná sterilita mimořádná, doporučuje se mužským pacientům se SLE před započetí chemoterapie uložit sperma do sperma banky.

Zdroj:

Daniel J. Wallace – The Lupus Book (A Guide for Lupus Patients)

Komentáře