Ledviny

Co jsou ledviny a jak pracují?

Ledviny jsou párový orgán velikosti pěsti. Jsou umístěny podél páteře pod úrovní žeber. Ledviny fungují jako důmyslný fitr. Za jeden den profiltrují z krve přes 100 litrů tekutiny, ze které pak zahuštěním vyprodukují asi 2 litry moči.

Krev vstupuje do ledvin tepnami, které se uvnitř větví na mikroskopická klubíčka kliček krevní cévy. Tato klubíčka se nazývají glomeruly. Označení pochází z latiny. Každá ledvina obsahuje asi 1 000 000 glomerulů. Vnitřní stranou cévního klubíčka protéká krev, vnější část je zavzata do Bowmanova váčku. Ten pokračuje odvodním kanálkem, zvaným tubulus.

Krev je v glomerulu filtrována, přechází do tubulu, kde dochází k dalším úpravám filtrátu – především k jeho koncentraci a vzniku moči. Tubuly se v dalším průběhu spojují do větších sběrných kanálků, které ústí do ledvinové pánvičky. Glomerulus a tubulus jsou základní funkční jednotkou ledviny zvané nefron.

Ve zdravých ledvinách má glomerulární membrána vlastnosti, které umožňují propouštění jen vody a odpadních látek, zatímco krevní tělíska a bílkoviny přes ni neprojdou a zůstávají v krevním řečišti.

Zdroj: www.ledviny.cz

Komentáře