Formy (druhy) lupusu

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou srdce, klouby, kůže, plíce, cévy, ledviny a centrální nervový systém (CNS).

Systémový lupus erythematodes

Když se řekne „lupus“ většinou se myslí systémová forma. Nejčastější komplikace u systémového lupusu jsou:

  • zánět ledvin – lupusová nefritida (ledviny hůře filtrují odpadní látky z krve, u některých pacientů je třeba dialýza nebo transplantace)
  • pulmonální hypertenze (plicní nedostatečnost při plicní embolii nebo při postižení srdce)
  • zánět mozku a některých částí NS (to může způsobovat poruchy paměti, bolesti hlavy, zmatení)
  • trombóza – ucpávání tepen

Kožní lupus erythematodes

Kožní forma je jednou z forem lupusu. Už z názvu vyplývá, že postihuje kůži. Z angličtiny je známý výraz „cutaneous“ – kožní. Známý je také jako diskoidní. To proto, že častým projevem je kruhovitá (diskoidní) vyrážka. Tato forma se projevuje různě – červenou vyrážkou, lézemi. Častým projevem je „motýlovitý exantém“. Kožní projev skutečně připomíná motýla – překrývá kořen nosu a tváře. Ostatní vyrážky mohou zasáhnout i jiné části obličeje, krk, hlavu, pohlavní orgány. Dalším z projevů kožního lupusu může být ztráta vlasů a změna pigmentace.

Asi u 10% procent pacientů s diskoidním lupusem se rozvine systémová forma. Naopak většina pacientů se systémovým lupusem má kožní projevy.

Léky způsobený lupus

U této formy jsou projevy podobné jako u sytémového lupusu. Po vysazení léků, které reakci způsobily, projevy odezní. Tyto problémy často způsobí hydralazin, procainamid, isoniazid.

Neonatální lupus

Je zvláštní forma lupusu. Děti žen, které mají lupus, mohou mít projevy lupusu (produkce protilátek, vyrážka, problémy s ledvinami). Někteří novorozenci mohou mít postižení srdce ve smyslu poruchy vedení vzruchu.

Aby se předešlo jakýmkoli komplikacím, jsou rizikové matky jsou sledovány. Ve většině případů se matkám s lupusem narodí zdravé dítě.

Zdroj:

Graham Hughes – Understanding lupus

Komentáře