Cyklofosfamid

Léčba cyklofosfamidem spadá do léčby „chemoterapeutické“. V nižších dávkách se používá jako imunosuprese pro lupus pacienty, ve vyšším dávkování jako chemoterapie pro onko pacienty. Ale nelekejte :) se a čtěte dál.

Co je chemoterapie?

Chemoterapie je jakákoli léčebná terapie, spočívající ve vpravování chemických látek do organismu. Tato terapie svým zásahem do buněčného cyklu nádorové buňky této brání v dalším dělení. Tento postup není přesně zacílen. Proto léčba cytostatiky postihuje i zdravé buňky.

Cytostatika

Pojem cytostatikum zahrnuje pestrou škálu léků, jejichž společnou vlastností je ničení živých buněk. Cytostatika se navzájem liší ve způsobu, kterým poškozují buňky, liší se ve své schopnosti průniku do některých tkání (např. játra, mozek) a stejně tak jsou mezi nimi i podstatné rozdíly, co se týče jejich nežádoucích účinků.

Cytostatika však nejsou schopna v organismu rozpoznat zdravé buňky od „nemocných“ (např. nádorových), ve své podstatě ničí všechny živé buňky v těle. Zjednodušeně lze říci, že čím rychleji se daná skupina buněk v organismu dělí, tím citlivější jsou k účinku cytostatika.

Mezi cykly je stanovený interval, který je nutný pro obnovu zdravých buněk. Tato obnova je důležitá, aby byl organismus schopen podstoupit další dávku cytostatik. Jsou ale i situace, kdy je bezpečnější pro zdraví pacienta s další chemoterapií vyčkat o něco déle. Toto rozhodnutí je vždy přísně individuálně zvažováno a je v rukou ošetřujícího lékaře.

Délka léčby

Délka léčby se odvíjí od aktivity onemocnění a stupně orgánového postižení. Zprvu pacient absolvuje pulzy cytostatik při delším pobytu v nemocnici. Pokud to ale není nezbytně nutné, je pobyt na nemocničním lůžku minimalizován. Pacient je přijímán na lůžko pouze k podání cyklu léčby, po kterém je propuštěn domů. Podmínkou propuštění je samozřejmě dobrý celkový stav, bez infekce. Některé cykly léčby je navíc možno podat ambulantně, bez nutnosti hospitalizace.

Cyklofosfamid je nejvíce používaným a nejuniverzálnějším cytostatikem. Samotný cyklofosfamid je neúčinný, cytostatický účinek má až jeho metabolit vznikající v játrech.

Jak se lék podává?

  • potahované tablety
  • intravenózní injekce
  • infúze

Názvy léčiv

  • CYCLOPHOSPHAMIDE ORION
  • ENDOXAN

Komentáře