Cyklofosfamid - příbalový leták

Souhrn údajů o přípravku

1. Název přípravku

Cyclophosphamide orion

2. Složení kvalitativní i kvantitativní

Účinná látka: cyclophosphamidum 50 mg v 1 potahované tabletě.

3. Léková forma

Tablety potahované, světle hnědá dražé.

4. Klinické údaje

4.1. Indikace

Perorální cyklofosfamid se dnes používá omezeně, zejména u chronické lymfatické leukemie, nehodgkinských lymfomů s nízkým stupněm malignity, u mnohočetného myelomu. Je součástí kombinované chemoterapie u některých karcinomů (karcinom prsu). Jinak se v léčbě solidních nádorů dává přednost vyšším dávkám podaným nitrožilně. Jako imunosupresivum se používá k léčbě autoimunitních onemocnění (hemolytická anémie, trombocytopenie), chronické membranózní glomerulonefritidy, vaskulitidy, zkouší se u revmatoidní artritidy. Cyklofosfamid je neúčinný, dokud není aktivován jaterními enzymy

4.2. Dávkování a způsob podání

Průměrná dávka se pohybuje v rozmezí 50–200 mg denně. V léčbě nádorových onemocnění se dává zpravidla přednost nitrožilnímu podávání vyšších dávek. Přesto je i dnes perorální cyklofosfamid součástí některých kombinovaných režimů. K imunosupresivní léčbě se doporučuje 50–100 mg denně. Tablety užít asi 1 hodinu před jídlem nekousat, zapít vodou.

4.3. Kontraindikace

Těhotenství, pokročilá kachexie, útlum krvetvorby pokud není vyvolán nádorovou infiltrací kostní dřeně.

4.4. Speciální upozornění

Cyklofosfamid se často používá v režimu kombinované chemoterapie spolu s jinými cytotoxickými léčivy. Doporučuje se, aby se vypočtená dávka cyklofosfamidu snížila, když je podáván v kombinaci s jinou antineoplastickou látkou nebo pokud současně probíhá radioterapie, a když se podává pacientům s potlačením kostní dřeně. Závažné nežádoucí účinky jsou uvedeny v části Nežádoucí účinky. Objeví-li se jakýkoliv z následujících stavů, je třeba věnovat pozornost možnému rozvoji toxicity: leukopenie, trombocytopenie, infiltrace kostní dřeně buňkami nádoru, předchozí radioterapie, předchozí léčba jinými cytotoxickými léčivy, zhoršená funkce jater nebo ledvin. Nedoporučuje se alkalizace moči. Cyklofosfamid by se mě podávat brzy ráno a močový měchýř by se měl často vyprazdňovat. Pacient by měl být dobře hydratován a měla by se udržovat rovnováha tekutin, aby se předešlo vývoji cystitidy. Cyklofosfamid však může vyvolat nepřiměřenou sekreci antidiuretického hormonu a retenci tekutin s následnou intoxikací vodou. Pokud by k tomu došlo, lze podávat diuretika. Pro snížení urotoxických účinků lze souběžně s cyklofosfamidem podávat mesnu. Podává-li se pro snížení uroepiteliální toxicity mesna, mělo by se zamezit častému vyprazdňování močového měchýře.

4.5. Interakce

Současná léčba cyklofosfamidem a alopurinolem zvyšuje riziko potlačení kostní dřeně. Je tomu pravděpodobně proto, že je clearance aktivních metabolitů cyklofosfamidu snížena. Rychlost metabolismu a leukopenická aktivita cyklofosfamidu se údajně zvyšují chronickým podáváním vysokých dávek fenobarbitalu. Léčby cyklofasfamidem způsobující výraznou a dlouhodobou inhibici cholinesterázové aktivity, potencuje účinek chloridu siccinylchloridu. Byl-li pacient léčen cyklofosfamidem deset dnů před plánovanou všeobecnou anestézií a méně, měl by na to být anesteziolog upozorněn. Podle jedné zprávy se u jednoho pacienta s mnohočetným myelomem, léčeným intravenózně cyklofosfamidem v nízkých dávkách, vyvinula akutní, život ohrožující hyponatremie po souběžném orálním podání indometacinu. Lékař by měl sledovat možné kombinované účinky, ať již žádoucí nebo nežádoucí, kdy je podáván cyklofosfamid, i když bylo léčivo podáváno úspěšně souběžně s jinými léčivy, včetně jiných cytotoxických léčiv.

4.6. Těhotenství a laktace

Cyklofosfamid může vyvolat poškození plodu, je-li podán těhotné ženě; po léčbě cyklofosfamidem byly hlášeny abnormality. Proto by se neměl cyklofosfamid v průběhu těhotenství podávat, především ne v prvním trimestru. Ženy v plodném věku by se měly instruovat, aby zabránily v průběhu terapie početí. Cyklofosfamid je vylučován do mateřského mléka. Vzhledem k potenciálu závažných nežádoucích účinků a potenciálu tumorgenicity, který byl u cyklofosfamidu u lidí prokázán, by neměly matky při léčbě cyklofosfamidem kojit.

4.7. Možnost snížení pozornosti při řízení motorových vozidel a obsluze strojů

K dipozici nejsou žádné údaje.

4.8. Nežádoucí účinky

Při perorální léčbě jsou většinou mírné. Je to nevolnost, zvracení, reverzibilní alopecie mírného stupně. K pozdním nežádoucím účinkům patří poruchy gonadálních funkcí (azoospermie, amenorea) a riziko vzniku druhotných malignit.

4.9. Předávkování

Nejzávažnějším následkem předávkování je myelosuprese a hemoragická cystitida. První obvykle spontánně vymizí, než však k tomu dojde, je vhodné podávat širokospektrá antibiotika a stimulační faktory kolonií (G-CSF, GM-CSF). Transfúze krve, destiček nebo bílých krvinek jsou nezbytné jen zřídka. Podával-li se lék ve formě tablet, může se množství absorbovaného léčiva snížit včasným výplachem žaludku. Pro úpravu poškození močového ústrojí může být v prvních 24 hodinách a možná až po dobu 48 hodin přínosem mesna, podávaná intravenózně. Měla by se také zavést léčba běžnými podpůrnými prostředky jako analgetiky a udržováním rovnováhy tekutin. Pokud se navzdory těmto opatřením nezamezí cystitidě, je třeba zahájit intenzivnější léčbu a mělo by dojít ke konsiliu urologa. Do doby než se pacient zotaví, by se neměla zahajovat žádná další kúra.

5. Farmakologické vlastnosti

Framakoterapeutická skupina: cytostatika

5.1. Farmakodynamické vlastnosti

Cyklofosfamid je v zásadě biotransformován v játrech na aktivní alkylační metabolity pomocí mikrozomálního oxidázového systému se smíšenou funkcí. Tyto metabolity zamezují růstu citlivých, rychle proliferujících maligních buněk. Předpokládá se, že mechanismus účinku zahrnuje překřížené spojení. DNA nádorových buněk. Léčivo vykazuje fosforylační vlastnosti, které také zvyšují jeho cytotoxicitu. Cyklofosfamid má také mohutný imunosupresivní účinek.

5.2. Farmakokinetické vlastnosti

Cyklofosfamid je po ústním podání dobře absorbován a jeho biologická dostupnost je vyšší než 75%. Maximální koncentrace v plazmě se docílí hodinu po ústním podání. Vazba na bílkoviny plazmy u původního léčiva je nízká, kolem 10%, některé alkylační metabolity se však údajně váží v rozsahu více než 50%. Poločas cyklofosfamidu se pohybuje od dvou do deseti hodin. Je vylučován především ve formě metabolitů, zhruba 10% dávky je však vylučováno močí v nezměněné podobě. V moči a plazmě bylo identifikováno několik cytotoxických a necytotoxických metabolitů. Koncetrace metabolitů dosahují maxima v plazmě 2–3 hodiny po intravenózním podání. Nebylo prokázáno, že by za terapeutické nebo i toxické účinky byl odpovědný jen jeden metabolit. Ačkoliv u pacientů se selháním ledvin byly pozorovány zvýšené hladiny metabolitů cyklofosfamidu, nebyla u těchto pacientů prokázána zvýšená klinická toxicita.

5.3. Preklinická data ve vztahu k bezpečnosti přípravku

Jako další cytotoxické látky, cyklofosfamid má mutagenní účinky a po podání březím zvířatům vede k teratogenezi a abortu. Chronické podávání nízkých dávek cyklofosfamidu indukuje vznik papilomu a invazivního karcinomu močového měchýře u krys.

6. Farmaceutické vlastnosti

6.1. Seznam všech pomocných látek

Tablety: lactosum monohydricum, maydis amylum, amylum pregelificatum, stearylis natrii fumaras, magnesii stearas, cellulosum microcristallinum, gelatina, macrogolum 6000, povidonum, saccharosum, Fuscum Opalux AS 9486, calcii carbonas, cera carnauba.

6.2. Inkompatibility

Nejsou známy.

6.3. Doba použitelnosti

V neporušeném obalu je cyklofosfamid použitelný 5 let.

6.4. Skladování

Uchovávat při pokojové teplotě 15–25 st. C.

6.5. Druh obalu

HDPE lékovka s HDPE šroubovacím uzávěrem, uvnitř kapsle se sušidlem, příbalová informace v jazyce českém, papírová skládačka. Velikost balení: 50 tablet.

6.6. Návod k použití

K vnitřnímu užití. Přípravek užít asi hodinu před jídlem, nekousat, zapít vodou.

7. Držitel registračního rozhodnutí

Orion Corporation, Espoo, Finsko

8. Registrační číslo

44/071/89-S/C

**9. Datum registrace/datum prodloužení registrace

23.5.1989

**10. Datum poslední revize textu

6.10.1999

Komentáře