Cvičení při odvápnění kostí

Příčin osteoporózy je mnoho a ne všechny jsou dostatečně objasněné. Jednou je nedostatek vápníku v těle. Ten je způsobený buď nedostatkem ve stravě nebo jeho nedostatečným vstřebáváním z trávicího ústrojí. Dalším důvodem je snížené zatěžování kostí (úplné znehybnění nebo omezení pohybové činnosti). Proč tedy nepředcházet komplikacím, které při odvápnění hrozí?

Jak cvičit? Cvičení se doporučuje v dobře větrané místnosti, na pevné podložce a nalačno (případě po lehkém jídle). Všechny cviky jsou pomalé, prováděné spíše tahem. Cvičení nesmí bolet!!!

!!! Při akutních obtížích, výrazném odvápnění nebo jiných komplikacích (např. vysoký krevní tlak, TEP) konzultujte cvičení s lékařem!!!

O prořídnutí kostí si můžete přečíst ve Slovníčku pod heslem Osteoporóza.

Poloha v kleku

1. Klekněte si, sedněte si na paty a předkolňte se tak, aby se hlava dotýkala podložky. Paže položte natažené podél bérců. Zhluboka se nadechněte a vydechněte.

Poloha na zádech

2. Paže jsou podél těla. Stáhněte břišní svaly a přitlačte bederní páteř k podložce-výdrž-povolte.

Poloha na zádech

3. Paže jsou ve vzpažení. Stáhněte břicho a přitlačte bederní páteř k podložce. Protáhněte se-výdrž-povolte.

Poloha v kleku

4.Opřete se o ruce tak, aby paže i stehna směřovaly kolmo k podložce. Neprohýbejte se. S nádechem vykulaťte záda, uvolněte krční páteř, stáhněte břišní a sedací svaly -s výdechem se vraťte do základní polohy.

Poloha na zádech

5. Ruce jsou podél těla. Stáhněte břicho, přitlačte bederní páteř k podložce. Přitáhněte koleno k břichu, natáhněte a nataženou končetinu pomalu pokládejte. Obě nohy střídejte.

Poloha na zádech

6. Ruce jsou podél těla. Stáhněte břicho, pokrčte kolena, chodidla opřete o podložku. Stáhněte hýžďové svaly a zvolna odvíjejte pánev a páteř až po lopatky-výdrž-pokládejte zpět.

Komentáře