Cushingův syndrom, Cushingova nemoc

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou klouby, kůže, ledviny, mozek, serózní blány (pobřišnice, osrdečník) atd.

Cushingův syndrom je (stejně jako mnoho jiných synromů) pojmenován po svém objeviteli. V tomto případě je to Harvey Cushing – americký neurochirurg.

Co je Cushingův syndrom?

Tento syndrom je onemocnění endokrinologického systému a souvisí s produkcí vyššího množství hormonu kortizolu.

Příčin je mnoho. Nejčastěji je to užívání syntetických kortikoidů v souvislosti s léčbou jiného onemocnění (lupus, revmatoidní artritida, astma…). Jinou příčinou je nádor na hypofýze. Ta začne produkovat velké množství andrenokortikotropního hormonu (ACTH), který zapříčiní zvýšenou produkci kortizolu (a opět vzniká Cushing). Další příčinou může být onemocnění nadledvin (např. nádor).

Pokud je onemocnění na úrovni mozku (hypotalamu nebo hypofýzy), pak se jedná o Cushingovu nemoc.

Jaké jsou projevy?

Většina projevů Cushingova syndromu je viditelná. Je to především přibývání na váze (obezita centrálního typu). Tuk se ukládá v oblasti břicha a krku, kde vzniká tukový hrb. Dalším projevem je „měsíčkoviný obličej“. Kdo někdy prošel léčbou velkými dávkami kortikoidů, ví přesně, o čem je řeč. S přibýváním na váze souvisí i další projev – „červené strie“ (striae rubrae).

S Cushingovým syndromem je obvykle spojená i vyšší hladina cukru (může vzniknout cukrovka II. typu), vyšší tlak, zvýšený pocit žízně, psychické poruchy – labilita až deprese. Zvýšené množství kortizolu může zesílit účinek mineralokortikoidů a tím narušit hospodaření s minerály.

V případě užívání syntetických kortikoidů, projevy Chushingova syndromu odezní, pokud se dávky kortikoidů začnou (pod dohledem lékaře) snižovat. Snižování dávek je pozvolné!!!

Komentáře