Chlamydie a lupus

Co jsou chlamydie?

Chlamydie jsou nepohyblivé parazitující bakterie. Nejznámější jsou Chlamydia trachomatis (CTR) a Chlamydia pneumoniae (CPN), které jsou ryze lidskými patogeny. Existují ale i další druhy chlamydií, které vyvolávají problémy u hlodavců nebo ptáků. Na člověka je přenosná „zvířecí“ Chlamydophila psittaci. Chlamydie nemohou být kultivovány v bakteriálním živném médiu, pouze na buněčné kultuře.

Chlamydie a autoimunita

Poměrně často je diskutovaná otázka propojení chlamydií s autoimunitními chorobami. U nás (v ČR) se tomuto tématu příliš prostoru nevěnuje. Na dotaz týkající se chlamydií, mi moje obvodní lékařka odpověděla, „že je to spíše taková hysterie mezi lidmi“. Naštěstí ale existují zahraniční zdroje. V japonské Osace například proběhl výzkum „Acute Chlamydia pneumoniae infection in the pathogenesis of autoimmune diseases“ (Akutní chlamydiové infekce v patogenezi autoimunitních chorob).

Autoimunitní onemocnění mají různé etiologie. Akutní Chlamydiové infekce (C. pneumoniae) se mohou podílet v patogenezi některých autoimunitních chorob. Ve studii bylo 82 pacientů s některými autoimunitními onemocněními. Při akutní chlamydiové infekci (C. pneumoniae) byla kontrolována hladina IgM protilátek.

Pozitivní IgM protilátky na chlamydie byly pozorovány u 29% pacientů s autoimunitním onemocněním. Pozitivní IgM bylo nejčastěji u pacientů s revmatoidní artritidou (30%), systémovým lupus erythematodes (28%), dermatomyozitida / polymyozitida (23%).

Tento údaj se statisticky významný u pacientů s revmatoidní artritidou (RA) a systémovým lupus erytematodes (SLE). Tyto výsledky naznačují, že akutní C. pneumoniae se pravděpodobně podílí na patogenezi autoimunitních onemocnění. Odkaz ZDE

Já, lupus a chlamydia pneumoniae

V roce 1996, kdy jsem onemocněla lupusem, lékaři žádné cílené vyšetření na chlamydie nedělali. Léčba lupusu byla standardní – kortikoidy a cyklofosfamid. V roce 2003 jsem prodělala levostranný zápal plic. Měla jsem poslechový nález (ukazující na zápal plic) a pozitivní chlamydiový antigen ve sputu (nález v krku negativní). Léčena jsem byla Amoclenem a Rovamycinem. Ke zhoršení projevů lupusu naštěstí nedošlo.

V současnosti už čtvrtý rok lékaři marně pátrají po příčině opakovaných zánětů dutin – jednostranný, na klasickém RTG vyšetření neprokazatelný zánět, projevující se hnisavou (zelenožlutou sekrecí z nosu). Podstoupila jsem léčbu „hromadou“ antibiotik, RTG vyšetření, výtěry z nosu a krku, vyšetření sputa na K+C i na mykologii, nativní rhinomanometrii (zjišťování průtoku vzduchu nosem), rinoskopii Navrhovaná vyšetření: sinoskopie a CT dutin. Chlamydie ovšem nikoho z lékařů (opět) nenapadly…

Kam dál?

Článek CHLAMYDIÓZA A DRÁŽDIVÝ KAŠEL ZDE

Diskuze o chlamydiích a lupusu ZDE

Více informací o chlamydiích najdete na Wikipedii ZDE nebo ZDE

Chlamydie na webu Státního zdravotního ústavu ZDE

Chlamydie – vyšetřovací metody ZDE

Zdroj:

http://www.chlamydie.info/node/1821

http://www.chlamydie-chlamidie.cz/

http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlamydie

http://cs.wikipedia.org/…a_pneumoniae

http://www.szu.cz/…kce-v-kostce

http://lup.sagepub.com/…164.abstract

http://www.szu.cz/…ovaci-metody

Komentáře