Biopsie ledvin

Lupus je chronické onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou srdce, klouby, kůže, plíce, cévy, ledviny a centrální nervový systém (CNS).

Právě u postižení ledvin je jedním z důležitých vyšetření biopsie. Biopsie je odběr malého kousku ledvinné tkáně.

Kdy se biopsie dělá?

Na problém s ledvinami může ukazovat krev v moči, bolestivé močení, bílkovina v moči (orientačně lze zjistit „papírkem na moč“). Někdy není možné z těchto vyšetření přesně určit zda k postižení ledvin došlo a případně o jaký druh a stupeň postižení ledvin se jedná. Proto lékař přistupuje k odběru.

Jak vyšetření probíhá?

Pacient při vyšetření leží na břiše. Lékař mu ultrazvukem zaměří ledvinu a lokálně pacienta umrtví (injekce v oblasti ledviny). Po pár minutách provede zkoušku, zda je místo znecitlivěné. Pod ultrazvukem poté speciální jehlou odebere dva vzorky a místo vpichu zalepí. Odběr se provádí z jedné ledviny. Obvykle z levé (já mám zkušenost z pravé) :) Celý zákrok i s umrtvením trvá asi 20 až 30 minut.

Je potřeba speciální příprava?

U pacienta se provádí vyšetření srážlivosti krve, krevního obrazu a biochemie. Předem je třeba užívání (či vysazení) léků na ředění krve (pokud pacient užívá). Vyšetření se provádí nalačno, pacient pouze užije ranní léky.

Co po zákroku?

Po zákroku je pacient 24 hodin na lůžku. Minimálně 3 hodiny by měl ležet na zádech. Je nutné hodně pít (pokud lékař neurčí jinak). Pacient je pravidelně kontrolován – měření krevního tlaku, močení (jestli močil po výkonu). Další den se provádí kontrolní ultrazvuk. Pacient by se neměl v prvních dnech namáhat a nenosit těžké věci.

A pak už se jen čeká na výsledky…

Biopsie ledvin v pořadu Moje medicína ZDE

Komentáře