Alternativní přístupy v léčbě

Tento článek má pouze informativní charakter a jeho obsah se nemusí shodovat s mým ani vaším názorem!!! Je volně inspirovaný článkem z odkazu, který je uveden dole.

Systémový lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje nejrůznější části lidského těla. Nejčastěji to jsou srdce, klouby, kůže, plíce, cévy, ledviny a CNS (centrální nervovou soustavu).

Pacienti většinou podstupují tzv. klasickou léčbu (kortikoidy, antimalarika, cytostatika…). Roste ale počet lidí, kteří hledají i jiné – alternativní – přístupy. Do této skupiny se řadí patří homeopatie, chiropraxe, tradiční čínská medicína (akupunktura a Tai Chi), Ajurvéda, různé druhy masáží, meditace, biofeedback , byliny a jiné doplňky..

Akupunktura a masáže ulevují při bolestech svalů a kloubů, masáže pomáhají relaxovat. Tzv. alternativní přístupy nepodléhají klinickému výzkumu, ani vědeckému testování. Je u nich obtížné zjistit skutečnou účinnost. U některých bylin je riziko zhoršení příznaků lupusu (např. echinacea). Nejsou známé interakce s léky, které se používají při klasickém postupu léčby. Z tohoto důvodu je vhodné například užívání bylinných směsí konzultovat s ošetřujícím lékařem. Lupus je systémové onemocnění a nikdo by neměl spoléhat pouze na doplňkovou nebo alternativní léčbu.

Zdroj:

http://www.lupus.org/…reating.aspx?…

Komentáře